Buitenplaats
Kasteel Wijlre
Estate
Heden Toekomst Verleden
Colouring – Guido Geelen
16.07.2017 — 12.11.2017
Hedge House, Tuin

De tentoonstelling Colouring bestaat uit een uniek overzicht van een serie van twintig bokalen die beeldhouwer Guido Geelen (1961, Thorn) gedurende zijn artistieke loopbaan heeft gemaakt.

Guido Geelen geeft sinds de jaren ‘80 een nieuw elan aan de Nederlandse keramiek. Jo en Marlies Eijck, grondleggers van buitenplaats Kasteel Wijlre, kochten in 1988 de eerste bokaal van Geelen. Dit werk in rode gebakken klei, vormde het startpunt voor de serie die in het Hedge House wordt gepresenteerd. Speciaal voor de tentoonstelling maakte Guido Geelen vier nieuwe bokalen.

Als weerspiegeling van de tentoonstelling in het Hedge House is buiten in het bos van de buitenplaats een monumentale installatie te zien.

 


Esther Janssen studeerde in 2000 cum laude af aan de Design Academy in Eindhoven en is sindsdien bekend als een kunstschilder zonder verf. Ze maakt voor haar 2D- en 3D installaties gebruik van computertekeningen, kunstleer en papier. De werken van Janssen tonen een kunstmatige wereld van huizen, tuinen (met strakke hagen), bossen en straten. Met haar werk maakt ze de leegte en vervreemding van ons bestaan zichtbaar te maken. Door de materiaalkeuze en het intensieve ambacht van naaien en knippen zoekt Janssen de grenzen op van perfectie en de menselijke maat. De sculpturen en schilderijen tonen de dunne lijn tussen authenticiteit en reproductie, controle en chaos en het wereldlijke en spirituele.

In het Koetshuis wordt een overzicht getoond van haar werk. Zowel het werk uit haar beginperiode waarin met name computeranimaties een grote rol spelen, als haar speciaal voor Conversations #1 gerealiseerd nieuw werk met verf. De werelden van Esther Janssen zijn verregaand ontworpen, leeggemaakt en glad getrokken, er kan geen onkruid meer groeien. Ze lijken op decors van filmsets, niet langer bedoeld om echt in te leven.

Vervlochten met het werk van Esther Janssen tonen Miriam Gossing en Lina Sieckmann vier van hun meeste recente experimentele korte films. Net als Janssen tonen ze in hun films stedelijke en privé-architectuur, hyper-geënsceneerde en gestileerde omgevingen. Gossing en Sieckmann onderzoeken eveneens de grenzen van de maakbaarheid; als toeschouwer vraag je je af wat echt is en wat niet.

Miriam Gossing en Lina Sieckmann studeerden experimentele film, performance en fotografie aan de Kunsthochschule für Medien in Keulen. Samen hebben zij verschillende experimentele 16-mm documentairefilms geproduceerd, waarbij documentaire beelden met fictieve en found footage beelden worden gecombineerd.

Het werk van Esther Janssen bevindt zich in verschillende particuliere verzamelingen en in de collecties van onder andere Gemeentemuseum Helmond, DSM Art Collection, Provincie Limburg, en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Janssen toonde haar werk eerder onder meer bij CHAMBER Gallery (New York), Art Basel en het Gemeentemuseum Den Haag.

 Miriam Gossing en Lina Sieckmann zijn internationaal getoond in tentoonstellingen en filmfestivals waaronder het International Short Film Festival Oberhausen, Germany, Kunstmuseum Bonn, Roxie Theater, San Francisco, USA en het Goethe Instituut. Onlangs wonnen zij de Deutscher Kurzfilmpreis (2016).

 


Cut, Split & Eat – Gordon Matta-Clark (1943-1978)
12.03.2017 — 02.07.2017
Hedge House, Koetshuis

Buitenplaats Kasteel Wijlre presenteerde een uniek project over één van de grootste avant-garde legendes uit de ‘jaren 70 van de vorige eeuw: Gordon Matta-Clark.

Het project toonde in het hedendaagse kunstpaviljoen Hedge House een bijzondere selectie van veelal niet eerder getoonde collages, persoonlijke objecten, foto’s, tekeningen en videowerken. Tegelijkertijd vond in het historische Koetshuis een reconstructie plaats van zijn culinaire project FOOD (SoHo, New York (1971-1974)), inclusief maandelijkse diners en lezingen.


Kamer Eijck
20.03.2016 — 02.07.2017
Koetshuis

Een bijzondere permanente toevoeging aan de presentatieruimtes van buitenplaats Kasteel Wijlre is de Kamer Eijck.


Finissage met Marja Bloem en Flor Bex
30.06.2017 — 17:30
Koetshuis

Ter gelegenheid van de afsluiting van Cut, Split & Eat organiseerden wij een feestelijke finissage. Tijdens deze finissage spraken wij met Marja Bloem (voormalig conservator Stedelijk Museum Amsterdam) over de relatie tussen kunst en eten in het werk van Gordon Matta-Clark en zijn tijdgenoten, en ging Flor Bex in een vraaggesprek in op de samenwerking met Gordon Matta-Clark voor het project Office Baroque. Tijdens de finissage werden in de geest van het culinair artistieke project FOOD, dat Carol Goodden samen met Gordon Matta-Clark tussen 1971 en 1973 leidde in New York, verschillende kleine gerechtjes en drankjes geserveerd.


Kalenders Baer Cornet
16.07.2017 — 12.11.2017
Koetshuis

In de Salon van het Koetshuis wordt tot en met 12 november een selectie getoond van de kalenders van grafisch ontwerper Baer Cornet die hij tussen 1978 en 2000 voor Verfindustrie Jac Eyck ontwierp. De ontwerpen van Baer Cornet kenmerken zich door het gebruik van de basiskleuren rood, geel, blauw en wit en het beperkt aantal schreefloze letters zoals de Monotype Grotesque, de Frutiger, de Futura en de Gill.


Dinerlezing Gordon Matta-Clark met Carol Goodden
19.05.2017 — 17:30
Koetshuis

Op 19 mei 2017 vertelde Carol Goodden (voormalig danseres Trisha Brown Dance Company, mede-initiatiefnemer FOOD, kunstenaar en partner van Gordon Matta-Clark) over haar artistieke samenwerking met Gordon Matta-Clark. Zij deelde in een gesprek met kunstverzamelaar Harold Berg haar herinneringen aan het culinaire project FOOD en het werken en leven met Gordon Matta-Clark. Dit gesprek vindt plaats tijdens een driegangendiner. De dinerlezing vond plaats in het Koetshuis waar een reconstructie van het culinaire en artistiek project FOOD werd getoond met bijhorende documentatie en documentaires.


Lezing Carol Goodden bij de Van Eyck
18.05.2017 — 20:00

Buitenplaats Kasteel Wijlre presenteert tot en met 2 juli de tentoonstelling Cut, Split & Eat over één van de grootste avant-garde legendes uit de jaren ’70: Gordon Matta-Clark (1943-1978). In het kader van dit project organiseerde de buitenplaats in samenwerking met de Van Eyck (Maastricht) op 18 mei een programma met Carol Goodden (voormalig danseres Trisha Brown Dance Company, kunstenaar en voormalig partner van Gordon Matta-Clark).


What About a Garden
10.04.2016 — 30.10.2016
Hedge House, Koetshuis, Tuin

De tentoonstelling What About a Garden onderzocht de betekenis die de tuin heeft in ons denken en handelen. Een tuin kan prachtig zijn; ze kan troosten, kalmeren en ontspannen. Maar zij kan ook ontregelen en provoceren. In deze spanning tussen groei en verval, bewust en onbewust, stilstand en leven onthult de tuin conflict; een strijd die aanwezig is in ieder zijn leven en geest.


Family Tree – Hedendaagse Chinese kunst uit de collectie Sigg
10.07.2016 — 30.10.2016
Hedge House

Met de tentoonstelling Family Tree – Hedendaagse Chinese kunst uit de collectie Sigg werd voor het eerst Chinese kunst in de context van buitenplaats Kasteel Wijlre getoond.


Kim Zwarts – Compositions Trouvées
24.03.2016 — 03.07.2016
Hedge House

In het kader van het artist-in-residence programma van het Brusselse centrum voor hedendaagse fotografie Contretype deed de Maastrichtse fotograaf Kim Zwarts (1955) in het najaar van 2014 onderzoek naar de genius loci van het peristylium van het Brusselse Palais de Justice. De 53 foto’s die daarvan het resultaat vormen, werden in het Hedge House gepresenteerd in een dialoog met een selectie van 14 monumentale afdrukken uit het langlopende Amerika-project US.0916, waaraan Zwarts van 2009 tot 2016 heeft gewerkt.


Stephen Wilks – Bottle River (Vessels)
10.09.2015 — 15.11.2015
Hedge House

In deze monumentale installatie van Stephen Wilks werd de balans tussen natuur, de mensheid en ons leefmilieu weerspiegeld.


TruCost Super-M-Art
27.09.2015 — 15.11.2015
Koetshuis

Op de begane grond van het Koetshuis presenteerden buitenplaats Kasteel Wijlre in samenwerking met de Plastic Soup Foundation de installatie TruCost Super-M-Art van kunstenaarsduo Dirty Beach. Deze installatie vormde tevens het decor voor een educatieprogramma. De ‘TruCost Super-M-Art’ toonde op confronterende wijze welk afval er uit ons water wordt gehaald. Op het eerste gezicht een supermarkt als alle andere.


Ričardas Vaitiekūnas
26.03.2015 — 28.06.2015
Hedge House

Deze solotentoonstelling van de Litouwse schilder Ričardas Vaitiekūnas werd gemaakt door gastconservator Kestutis Šapoka en bevatte schilderijen uit verschillende periodes van zijn bewogen kunstenaarscarrière. Vaitiekūnas (1940) woont en werkt in Vilnius.


The Mystic Gardener
11.09.2014 — 02.11.2014
Hedge House

De tien kunstenaars in ‘The Mystic Gardener’ zijn doordrongen van de wereld maar verkennen, schijnbaar stoïcijns, de ondoorgrondelijke aard van kunst en van hun eigen werk in dialoog met de natuur.

 


Ad Dekkers 1938-1974
17.03.2014 — 29.06.2014
Hedge House

De tentoonstelling Ad Dekkers (1938-1974) markeert de grote betrokkenheid van het echtpaar Jo en Marlies Eijck met de kunstenaar Ad Dekkers wiens werken het hart van hun collectie vormden. Ad Dekkers bouwde in een relatief korte periode, van halverwege de jaren zestig tot en met 1974, een belangwekkend en invloedrijk oeuvre op van reliëfs, sculpturen en tekeningen, waarin de beeldmiddelen (kleur, vorm, lijn) tot hun essentie terug gebracht werden.


(T)HERE
29.08.2013 — 27.10.2013
Hedge House

(T)HERE werd samengesteld door gastconservator Ko van Dun op basis van de collectie van het verzamelaarscollectief Art21, aangevuld met bruiklenen uit de collectie G+W en de collectie van het Bonnefantenmuseum (verworven uit de collectie Jo en Marlies Eyck). De tentoonstelling (T)HERE ging over een wereld die steeds complexer en gelaagd wordt. Beelden van ver weg en dichtbij, reëel of virtueel, gedacht en gezien. De tentoonstelling bracht kunstenaars samen die getuigen van een sterke betrokkenheid bij de wereld van nu. Op zoek naar nieuwe samenhangen en met de verbeelding als gereedschap, proberen ze dieper door te dringen in een complexe werkelijkheid.


Far from the Madding Crowd
25.04.2013 — 14.07.2013
Hedge House

Far from the Madding Crowd was een tentoonstelling over de paradoxale momenten van isolement en uitsluiting te midden van de menigte.