Buitenplaats
Kasteel Wijlre
Estate
Heden Toekomst
Special Nederlandse Dansdagen: Peter Struycken & dans 03.10.2019 — 06.10.2019
Hedge House, Koetshuis

Buitenplaats Kasteel Wijlre presenteert tot en met 10 november een 3D schildering in het kunstpaviljoen Hedge House en een solotentoonstelling in het Koetshuis van beeldend kunstenaar Peter Struycken (Den Haag, 1939). Het werk van Struycken kenmerkt zich door een fascinatie voor kleuren die de bouwstenen zijn in heldere en tevens vaak hypnotiserende composities. De kleurwerken van Struycken, zowel op kleinere als op grotere schaal, transformeren ruimtes radicaal. Het werk in het kunstpaviljoen Hedge House bestaat uit een schildering van alle vloeren, muren en het plafond. Het werk nodigt de bezoeker uit de tentoonstellingsruimte fysiek te ervaren en al bewegend te (her)ontdekken.

De tentoonstelling in het historische Koetshuis presenteert de pionier Struycken die reeds vanaf 1969 een computer gebruikte om kunst te maken en programma’s ontwikkelde waarmee hij vanaf de jaren 80 driedimensionale kleurruimtes genereerde en dynamische lichtwerken in architectuur. De tentoonstelling toont onder meer zijn eerste computerwerken als LINE uit 1977 en VARA uit 1989 en zijn meest recente werk.

Masterclass
Op zondag 6 oktober om 13:00u vindt een dansworkshop plaats door choreografe Karin Post in de driedimensionale kleurruimte van P. Struycken in het Hedge House. Het uitgangspunt voor de dans is de radicale lijnvoering, kleurvlakken en ritmische strepen die het kunstwerk van Struycken kenmerken. Post ontwerpt een dans met bewegingen uit uiteenlopende stijlen, figuren en vormen: van constructivisme tot hiphop, van marionetten tot ballroom en van algoritme tot free improvisation – in de verbinding van uitersten zal een dans worden ontwikkeld als een oneindige beweging.

Voor wie? Jong, oud, professional of liefhebber, bedreven of beperkt, iedereen kan meedoen. Vanaf 8 jaar.

Kledingvoorschrift: makkelijk zittende kleding en liefst in zwart, rood of wit of in een combinatie daarvan. We dansen op sokken.

Max: 25 personen. Van te voren opgeven: leeftijd, niveau, en eventuele beperking.

De workshop duurt een uur en kwartier. Deelname aan de workshop kost € 12,50 en is inclusief entree voor de buitenplaats en de tentoonstellingen. Aanmelden voor de masterclass kan hier.

Karin Post is choreograaf en curator at large van multi disciplinaire kunstprojecten. Sinds 1988 werkte ze met Struycken samen aan danstheatervoorstellingen waaronder True Colour ( 1991); Set Go ( 1993); Twine ( 1994); Take 12345 ( 1995); Veranderingen ( 2004-5).

Dansvideo’s
In de Eyck-zaal van het Koetshuis worden tijdens de Nederlandse Dansdagen de dansregistraties getoond van de voorstellingen door choreografen Ton Simons, Krisztina de Châtel en Karin Post, waarvoor Struycken de toneelbeelden ontwierp.

Meer informatie over de tentoonstelling P. Struycken – Kleur: Weelde en Veranderlijkheid vindt u hier.Programma 2020
01.03.2020 — 01.11.2020
Hedge House, Koetshuis, Tuin, Salon

Buitenplaats Kasteel Wijlre is in 2020 geopend van 1 maart tot en met 1 november. Wij zullen binnenkort meer informatie geven over het programma van tentoonstellingen, routes en andere projecten.


Verleden