Buitenplaats
Kasteel Wijlre
Estate
Terug naar veiling

Huidig bod € 1600

Johan Tahon
Monk Study, 2019
Stoneware, 24 x 7 x 7 cm

Wat we merken bij het organiseren van deze veiling is dat we een beetje verliefd worden op de werken. Uiteraard praten we met elkaar over wie welke zou willen kopen. Dit werk van Tahon staat hoog op de lijstjes van ons allemaal.

Tahon maakt mensfiguren die de anatomie tarten. De terneergeslagen hoofden zijn het enige realistische element. Ze vormen dan ook de sleutel om de mensen het verhaal in te trekken. Aanvankelijk werkte Tahon in gips. Later bouwde hij zijn vaak kolossale mensfiguren op uit een combinaties van gips, brons en keramiek. Tahon maakte in 2015 een 14 meter hoog beeld op het atrium van het Ministerie van Financiën in Den Haag. Een plek die geregeerd wordt door de ratio.

Centraal staat dat haast onheilspellend gevoel van verstilling waartoe zijn sculpturen ons als het ware dwingen, een zuiverheid, een reiken naar het absolute. Aan de andere kant geven de beelden ook sterk de indruk van een moeizaam, laborieus gevecht met de ambachtelijke condities van het maken. Dit gevecht staat in functie van het creëren van een totaalbeeld.

Dit werk is gedoneerd door Galerie Gerhard Hofland, Amsterdam.