Buitenplaats
Kasteel Wijlre
Estate
Terug naar veiling

Via de knop 'Bied mee' stuur je een email waarin je je bod, het kunstwerk en je naam vermeldt. Biedingen zijn bindend. De veiling sluit op 26 september om 18.00 uur. De hoogste bieder krijgt een email. Na betaling worden de kunstwerken in overleg door de koper opgehaald in Amsterdam of Wijlre.


Huidig bod € 1200
Bied mee

Johan Tahon
Monk Study, 2019
Stoneware, 24 x 7 x 7 cm

Wat we merken bij het organiseren van deze veiling is dat we een beetje verliefd worden op de werken. Uiteraard praten we met elkaar over wie welke zou willen kopen. Dit werk van Tahon staat hoog op de lijstjes van ons allemaal.

Tahon maakt mensfiguren die de anatomie tarten. De terneergeslagen hoofden zijn het enige realistische element. Ze vormen dan ook de sleutel om de mensen het verhaal in te trekken. Aanvankelijk werkte Tahon in gips. Later bouwde hij zijn vaak kolossale mensfiguren op uit een combinaties van gips, brons en keramiek. Tahon maakte in 2015 een 14 meter hoog beeld op het atrium van het Ministerie van Financiën in Den Haag. Een plek die geregeerd wordt door de ratio.

Centraal staat dat haast onheilspellend gevoel van verstilling waartoe zijn sculpturen ons als het ware dwingen, een zuiverheid, een reiken naar het absolute. Aan de andere kant geven de beelden ook sterk de indruk van een moeizaam, laborieus gevecht met de ambachtelijke condities van het maken. Dit gevecht staat in functie van het creëren van een totaalbeeld.

Dit werk is gedoneerd door Galerie Gerhard Hofland, Amsterdam.

Benefietveiling buitenplaats Kasteel Wijlre na watersnoodramp
20 september t/m 26 september 2021

Na de watersnoodramp in Limburg organiseert buitenplaats Kasteel Wijlre een online benefietveiling waarvan de opbrengst geheel naar de buitenplaats gaat. Er kan van 20 september tot en met 26 september geboden worden op 21 kunstwerken van grootmeesters tot aanstormend jong talent. Bied mee en bemachtig een van deze topwerken. Met jouw kunstaankoop help je de buitenplaats weer de ontmoetingsplek te worden waar kunst, natuur, architectuur en erfgoed met elkaar verbonden zijn.

Deelnemende kunstenaars: P. Struycken, Gé-karel van der Sterren, Ger van Elk, André de Jong, Stephen Wilks, Toon Verhoef, Milah van Zuilen, Joris Vanpoucke, Petrovsky & Ramone, Wieteke Heldens, Oscar Lourens, Ien Lucas, Koen van den Broek, Phoebe Pryor, Klaas Kloosterboer, Twan Janssen, Andrea Radai, Johan Tahon, David Bade, Pieter W. Postma, Chaim van Luit.

Wat waren we blij dat we na de verplichte corona lockdown weer open konden. En wat zonk ons de moed in de schoenen toen we 3 weken later werden getroffen door de watersnood. Toen de Geul buiten zijn oevers trad, stroomde het park en het kunstpaviljoen Hedge House binnen enkele uren vol water. De schade aan het kunstpaviljoen is enorm en de tentoonstelling ‘Spirit of Kindergarten’ keert in verband met langdurige renovatie niet meer terug naar het Hedge House. Ook het kasteelpark heeft grote schade geleden. Hierdoor kan het Hedge House opnieuw langdurig geen bezoekers ontvangen en lopen we een jaar de broodnodige publieksinkomsten mis.

Met dank aan alle kunstenaars en de galerieën Gerhard Hofland, Fons Welters, Borzo, Torch Gallery, The Merchant House, Galerie Ron Mandos, Andriesse-Eyck, De Expeditie, Ellen de Bruijne Projects, galerie Onrust en Tegenboschvanvreden.

De online benefietveiling vindt plaats van 20 t/m 26 september 2021 op www.kasteelwijlre.nl

Stichting buitenplaats Kasteel Wijlre is verantwoordelijk voor de exploitatie, de culturele programmering van tentoonstellingen, educatieve projecten en het tuinonderhoud van het Gesamtkunstwerk. Het is onze visie mensen, kunst, natuur, architectuur en erfgoed met elkaar te verbinden.