Buitenplaats
Kasteel Wijlre
Estate
Heden
Spirit of Kindergarten 10.03.2021 — 07.11.2021
Hedge House, Tuin

Kindergarten is een avantgardistische leermethode, ontwikkeld door de Duitse opvoedkundige Friedrich Wilhelm Fröbel (1782-1852). Hij richtte rond 1840 een Kindergarten op; een tuin die de ideale omgeving was voor het kinderspel. De leermiddelen van Fröbel, waarvan een aantal als vertrekpunt in de tentoonstelling wordt opgenomen, werden gekenmerkt door het gebruik van vormen en kleuren waaruit de natuur is opgebouwd. Fröbels gedachtegoed en beeld- en vormtaal zijn sindsdien van grote invloed geweest op kunstenaars, ontwerpers en architecten. Zo refereert architect Frank Lloyd Wright met de opmerking ”de esdoorn houten blokken… zitten tot op de dag van vandaag in mijn vingers”, rechtstreeks aan Fröbels materialen. Sporen van speelobjecten als blokken, naaikaarten en mozaïektegels zijn onder meer terug te vinden in kunsthistorische stromingen als het Futurisme, Bauhaus en het Minimalisme.

Spirit of Kindergarten

De tentoonstelling Spirit of Kindergarten toont het werk van negen hedendaagse kunstenaars in wiens werk vorm, kleur, materiaal of het element spel verwantschap heeft met het concept Kindergarten. Deze kunstwerken worden verweven met bruiklenen uit de collecties van kunstverzamelaars en oprichters van buitenplaats Kasteel Wijlre Jo en Marlies Eyck, Museum Insel Hombroich, Het Nieuwe Instituut, Bonnefanten en het Nationaal Onderwijsmuseum.

In samenwerking met het Nationaal Onderwijsmuseum, Stichting Nivoz, The Froebel Trust (UK), Wellcome Trust (UK) wordt een randprogramma gepresenteerd van lezingen, films en educatieve labs.

De tentoonstelling in het Hedge House wordt gecureerd door Erich Weiss en brengt werken samen van diverse internationale verzamelaars en collecties.

Klik hier voor de catalogus van Spirit of Kindergarten.GREY MATTERS
10.03.2021 — 07.11.2021
Koetshuis

Buitenplaats Kasteel Wijlre presenteert - zodra de poorten weer open mogen - de solotentoonstelling van beeldend kunstenaar Oscar Lourens (1973). ‘GREY MATTERS’ toont Lourens’ fascinatie voor verzamelingen waarin afmetingen, volume, schaal, vorm, kleur en ruimte centraal staan.


Toekomst Verleden