Buitenplaats
Kasteel Wijlre
Estate
Heden Toekomst Verleden
GREY MATTERS
05.06.2021 — 07.11.2021
Koetshuis

Buitenplaats Kasteel Wijlre presenteerde de solotentoonstelling van beeldend kunstenaar Oscar Lourens (1973). ‘GREY MATTERS’ toont Lourens’ fascinatie voor verzamelingen waarin afmetingen, volume, schaal, vorm, kleur en ruimte centraal staan.


Spirit of Kindergarten
05.06.2021 — 13.07.2021
Hedge House, Tuin

Wegens de watersnoodramp keert de tentoonstelling 'Spirit of Kindergarten' niet meer terug naar het Hedge House.

Buitenplaats Kasteel Wijlre presenteerde in 2021 in het kunstpaviljoen Hedge House, de internationale groepstentoonstelling 'Spirit of Kindergarten' over de relatie tussen het gedachtegoed van de Duitse opvoedkundige Friedrich Fröbel (1782-1852) en hedendaagse kunst en architectuur. Op speelse wijze verbindt de expositie het werk van de hedendaagse kunstenaars Francis Alÿs, Belen Uriel, Michel François, Otto Berchem, Eva Rothschild, David Renggli, Irma Cohen, Yonatan Vinitsky en Erwin Wurm met prominente vertegenwoordigers van het Minimalisme als Ad Dekkers, Bob Bonies en Donald Judd en de architecten Frank Lloyd Wright en Herman Hertzberger.


Rondleiding GREY MATTERS
17.10.2021 — volgeboekt
Koetshuis

Kunstenaar Oscar Lourens leidt u rond door zijn solotentoonstelling GREY MATTERS en vertelt over zijn fascinatie voor verzamelingen waarin afmetingen, volume, schaal, vorm, kleur en ruimte centraal staan.


Klaas Kloosterboer – Act between sliding doors
05.03.2020 — 01.11.2020
Hedge House

‘Het kunstenaarschap is mensen meenemen op het avontuur, of zelf een avontuur hebben en dan hopen dat anderen volgen’ Klaas Kloosterboer.

Buitenplaats Kasteel Wijlre presenteert een solotentoonstelling van beeldend kunstenaar Klaas Kloosterboer (1959) in het kunstpaviljoen Hedge House. De tentoonstelling bestrijkt een werkperiode van dertig jaar kunstenaarschap.


Chaim van Luit & Jo Eyck – Conversations #2
05.03.2020 — 01.11.2020
Koetshuis

In deze tweede editie van het meerjarenprogramma Conversations toont buitenplaats Kasteel Wijlre een solotentoonstelling van beeldend kunstenaar Chaim van Luit (1985, Heerlen). In deze tentoonstelling staat de dialoog tussen Chaim van Luit en Jo Eyck (1929, Heerlen), kunstverzamelaar en grondlegger van de buitenplaats, centraal.


Giuseppe Penone – Giardino Eyck
05.03.2020 — 01.11.2020
Salon

In het bos van de tuin van Kasteel Wijlre bevinden zich twee permanente kunstwerken van Giuseppe Penone (1947, Garessio, IT): Pathway Tree en Bronze Tree (1997). Deze presentatie in de zaal van het Koetshuis toont de originele ontwerpen, mallen, fotografie en drukwerk over de realisatie van het kunstwerk.


Zomerprogramma: rondleidingen 16.07.2020 — 06.08.2020
Hedge House, Koetshuis, Tuin, Salon

Rondleidingen Klaas Kloosterboer & Chaim van Luit

Op zondag 20 september om 14:00u neemt Chaim van Luit u mee door zijn tentoonstelling Conversations #2. In deze tentoonstelling staat de dialoog centraal met de grondlegger van buitenplaats Kasteel Wijlre Jo Eyck. Als een archeoloog onthult Van Luit laag voor laag verschillende herinneringen, anekdotes en verhalen van Jo Eyck. Hij verweeft deze op directe of indirecte wijze met zijn eigen werk.

Klaas Kloosterboer zal op woensdag 12 augustus om 14:00u en op zondag 16 augustus om 14:00u vertellen over zijn solotentoonstelling Act between sliding doors in het Hedge House. Kloosterboer slaat in zijn veelzijdige werk telkens een brug tussen abstractie en actie. Het werk van Kloosterboer is altijd gebaseerd op een handeling, zoals bij het bepalen van een plaats op een doek middels technieken als snijden, verf gooien en naaien. Kloosterboer bevraagt de schilderkunst op de elementen waaruit ze bestaat en op de wijze waarop ze getoond wordt.

Aanmelden

Wilt u aanwezig zijn bij één of meerdere rondleidingen? Vanwege het beperkt aantal plaatsen vindt deelname enkel plaats door middel van aanmelding via info@kasteelwijlre.nl. De rondleiding is gratis op vertoon van uw entreebewijs.P. Struycken – Kleur: Weelde en Veranderlijkheid
10.03.2019 — 10.11.2019
Kasteel, Hedge House, Koetshuis, Tuin, Salon

Buitenplaats Kasteel Wijlre presenteert een 3D schildering van het kunstpaviljoen Hedge House en een solotentoonstelling in het Koetshuis van beeldend kunstenaar Peter Struycken (Den Haag, 1939).

Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van beeldend kunstenaar Peter Struycken presenteert buitenplaats Kasteel Wijlre het unieke project P. Struycken – Kleur: Weelde en Veranderlijkheid.

Het project toont een 3D geïntegreerd kleurwerk als transformatie van het Hedge House. Tegelijkertijd is er een overzichtstentoonstelling van Struyckens dynamische kleurruimten in het Koetshuis te zien.

P. Struycken (Den Haag, 1939) is een pionier van de digitale kunst. Reeds sinds 1968 gebruikt hij de computer in het ontwerpproces van zijn werk. Struycken onderzoekt kleur al vanaf zijn vroege kunstenaarschap. Gefascineerd door de complexiteit van kleur in de voor iedereen zichtbare alledaagse wereld bekijkt hij haar zonder vooropgezette waarde en wijdt hij zich in zijn kunstwerken aan het bestuderen van haar grenzeloze afwisseling, samenhang en veranderlijkheid.
Vanaf zijn eerste experimenten met een computergestuurde kleurentelevisie speelt het concept kleurruimte in het werk van Struycken een beeldbepalende rol. Deze kleurruimtes vormen tevens het uitgangspunt voor de transitie van het Hedge House en de overzichtstentoonstelling.


Kamer Eyck: Jo en Marlies Eyck & P. Struycken
01.07.2019 — 10.11.2019
Koetshuis

In de salon van het Koetshuis, Kamer Eyck, zijn wisselende presentaties te zien die een bijzonder beeld geven van de artistieke visie van kunstverzamelaars Jo en Marlies Eyck als grondleggers van buitenplaats Kasteel Wijlre. Ter gelegenheid van de tentoonstelling van Peter Struycken, hebben Jo en Marlies Eyck een selectie gemaakt met werk en documentatie uit hun persoonlijke archief.


Special Nederlandse Dansdagen: Peter Struycken & dans
03.10.2019 — 06.10.2019
Hedge House, Koetshuis

Buitenplaats Kasteel Wijlre transformeert van 3 tot en met 6 oktober tijdens de Nederlandse Dansdagen tot een Dansmuseum. Met onder meer een masterclass door Karin Post voor dansprofessionals, en -amateurs van alle leeftijden en een presentatie van de dansregistraties van voorstellingen waarvoor beeldend kunstenaar P. Struycken de toneelbeelden ontwierp, wordt de bijzondere relatie tussen het werk van Struycken en de dans gevierd.

 


Traces
05.07.2018 — 18.11.2018
Hedge House, Koetshuis, Tuin, Salon

Buitenplaats Kasteel Wijlre presenteert in samenwerking met Lismore Castle Arts (Ierland) de internationale groepstentoonstelling Traces over de relatie tussen kunst en natuur met werk van 10 hedendaagse kunstenaars. Hun werk is vervlochten met kunstwerken uit de (voormalige) collectie van Jo en Marlies Eijck. Traces is te zien in het Hedge House, het Koetshuis en de Tuin.

Met: Jean-Marc Bustamante – Alan Butler – Ger van Elk – Anne-Charlotte Finel – Michel François – Noémie Goudal – Martin Healy – Siobhán Hapaska - Tony Matelli – Giuseppe Penone – Diana Scherer – Thomas Trum – Sanne Vaassen – Michael John Whelan.


Tim Eitel: Resident
08.03.2018 — 10.06.2018
Hedge House

Buitenplaats Kasteel Wijlre presenteert de eerste solotentoonstelling in Nederland van beeldend kunstenaar Tim Eitel (1971, Leonberg (DE)). Tim Eitel heeft in de afgelopen vijftien jaar een nieuwe impuls gegeven aan de schilderkunst in de hedendaagse kunstwereld.


je marche, j’ouvre une porte, je ferme une porte
08.03.2018 — 10.06.2018
Koetshuis

"Wat is het brein, anders dan een immense en natuurlijke palimpsest? Mijn brein is een palimpsest en die van u ook, lezer. Ontelbare lagen van ideeën, beelden en gevoelens zijn beurtelings op uw brein gevallen, zo zacht als licht".

Vanuit dit denkbeeld van Charles Baudelaire is een tentoonstelling samengesteld in het Koetshuis van buitenplaats Kasteel Wijlre. In de aaneengeschakelde ruimten zijn werken opgesteld van een tiental internationale kunstenaars. Kenmerkend is het complexe karakter, de ingetogen stijl en de manier waarop ieder van hen de eigen discipline overstijgt en verhalen bij zich draagt.

Met: Eylem Aladogan, Katinka Bock, Daniel Gustav Cramer, Aurélien Froment, Navid Nuur, Takashi Kawashima, Roman Ondák, Dominique Petitgand, Francisco Tropa, Clemens von Wedemeyer


Colouring – Guido Geelen
16.07.2017 — 12.11.2017
Hedge House, Tuin

De tentoonstelling Colouring bestaat uit een uniek overzicht van een serie van twintig bokalen die beeldhouwer Guido Geelen (1961, Thorn) gedurende zijn artistieke loopbaan heeft gemaakt.

Guido Geelen geeft sinds de jaren ‘80 een nieuw elan aan de Nederlandse keramiek. Jo en Marlies Eijck, grondleggers van buitenplaats Kasteel Wijlre, kochten in 1988 de eerste bokaal van Geelen. Dit werk in rode gebakken klei, vormde het startpunt voor de serie die in het Hedge House wordt gepresenteerd. Speciaal voor de tentoonstelling maakte Guido Geelen vier nieuwe bokalen.

Als weerspiegeling van de tentoonstelling in het Hedge House is buiten in het bos van de buitenplaats een monumentale installatie te zien.

 


Conversations #1 Esther Janssen – Miriam Gossing & Lina Sieckmann
16.07.2017 — 12.11.2017
Koetshuis

Conversations #1 is de eerste editie van een meerjarenprogramma in het Koetshuis van buitenplaats Kasteel Wijlre, waarin telkens twee tot drie kunstenaars, filmmakers, architecten en/of ontwerpers worden getoond die geboren en getogen zijn in de Euregio en die zich ieder in een andere fase van hun kunstenaarschap bevinden.

Conversations #1 toont het werk van filmmakers Miriam Gossing (Siegburg (DE), 1988) & Lina Sieckmann (Engelskirchen (DE), 1988) en beeldend kunstenaar Esther Janssen (Maastricht, 1976).


Cut, Split & Eat – Gordon Matta-Clark (1943-1978)
12.03.2017 — 02.07.2017
Hedge House, Koetshuis

Buitenplaats Kasteel Wijlre presenteerde een uniek project over één van de grootste avant-garde legendes uit de ‘jaren 70 van de vorige eeuw: Gordon Matta-Clark.

Het project toonde in het hedendaagse kunstpaviljoen Hedge House een bijzondere selectie van veelal niet eerder getoonde collages, persoonlijke objecten, foto’s, tekeningen en videowerken. Tegelijkertijd vond in het historische Koetshuis een reconstructie plaats van zijn culinaire project FOOD (SoHo, New York (1971-1974)), inclusief maandelijkse diners en lezingen.


Kamer Eijck
20.03.2016 — 02.07.2017
Koetshuis

Een bijzondere permanente toevoeging aan de presentatieruimtes van buitenplaats Kasteel Wijlre is de Kamer Eijck.


Finissage met Marja Bloem en Flor Bex
30.06.2017 — 17:30
Koetshuis

Ter gelegenheid van de afsluiting van Cut, Split & Eat organiseerden wij een feestelijke finissage. Tijdens deze finissage spraken wij met Marja Bloem (voormalig conservator Stedelijk Museum Amsterdam) over de relatie tussen kunst en eten in het werk van Gordon Matta-Clark en zijn tijdgenoten, en ging Flor Bex in een vraaggesprek in op de samenwerking met Gordon Matta-Clark voor het project Office Baroque. Tijdens de finissage werden in de geest van het culinair artistieke project FOOD, dat Carol Goodden samen met Gordon Matta-Clark tussen 1971 en 1973 leidde in New York, verschillende kleine gerechtjes en drankjes geserveerd.


Kalenders Baer Cornet
16.07.2017 — 12.11.2017
Koetshuis

In de Salon van het Koetshuis wordt tot en met 12 november een selectie getoond van de kalenders van grafisch ontwerper Baer Cornet die hij tussen 1978 en 2000 voor Verfindustrie Jac Eyck ontwierp. De ontwerpen van Baer Cornet kenmerken zich door het gebruik van de basiskleuren rood, geel, blauw en wit en het beperkt aantal schreefloze letters zoals de Monotype Grotesque, de Frutiger, de Futura en de Gill.


Dinerlezing Gordon Matta-Clark met Carol Goodden
19.05.2017 — 17:30
Koetshuis

Op 19 mei 2017 vertelde Carol Goodden (voormalig danseres Trisha Brown Dance Company, mede-initiatiefnemer FOOD, kunstenaar en partner van Gordon Matta-Clark) over haar artistieke samenwerking met Gordon Matta-Clark. Zij deelde in een gesprek met kunstverzamelaar Harold Berg haar herinneringen aan het culinaire project FOOD en het werken en leven met Gordon Matta-Clark. Dit gesprek vindt plaats tijdens een driegangendiner. De dinerlezing vond plaats in het Koetshuis waar een reconstructie van het culinaire en artistiek project FOOD werd getoond met bijhorende documentatie en documentaires.


Lezing Carol Goodden bij de Van Eyck
18.05.2017 — 20:00

Buitenplaats Kasteel Wijlre presenteert tot en met 2 juli de tentoonstelling Cut, Split & Eat over één van de grootste avant-garde legendes uit de jaren ’70: Gordon Matta-Clark (1943-1978). In het kader van dit project organiseerde de buitenplaats in samenwerking met de Van Eyck (Maastricht) op 18 mei een programma met Carol Goodden (voormalig danseres Trisha Brown Dance Company, kunstenaar en voormalig partner van Gordon Matta-Clark).


What About a Garden
10.04.2016 — 30.10.2016
Hedge House, Koetshuis, Tuin

De tentoonstelling What About a Garden onderzocht de betekenis die de tuin heeft in ons denken en handelen. Een tuin kan prachtig zijn; ze kan troosten, kalmeren en ontspannen. Maar zij kan ook ontregelen en provoceren. In deze spanning tussen groei en verval, bewust en onbewust, stilstand en leven onthult de tuin conflict; een strijd die aanwezig is in ieder zijn leven en geest.


Family Tree – Hedendaagse Chinese kunst uit de collectie Sigg
10.07.2016 — 30.10.2016
Hedge House

Met de tentoonstelling Family Tree – Hedendaagse Chinese kunst uit de collectie Sigg werd voor het eerst Chinese kunst in de context van buitenplaats Kasteel Wijlre getoond.


Kim Zwarts – Compositions Trouvées
24.03.2016 — 03.07.2016
Hedge House

In het kader van het artist-in-residence programma van het Brusselse centrum voor hedendaagse fotografie Contretype deed de Maastrichtse fotograaf Kim Zwarts (1955) in het najaar van 2014 onderzoek naar de genius loci van het peristylium van het Brusselse Palais de Justice. De 53 foto’s die daarvan het resultaat vormen, werden in het Hedge House gepresenteerd in een dialoog met een selectie van 14 monumentale afdrukken uit het langlopende Amerika-project US.0916, waaraan Zwarts van 2009 tot 2016 heeft gewerkt.


Stephen Wilks – Bottle River (Vessels)
10.09.2015 — 15.11.2015
Hedge House

In deze monumentale installatie van Stephen Wilks werd de balans tussen natuur, de mensheid en ons leefmilieu weerspiegeld.


TruCost Super-M-Art
27.09.2015 — 15.11.2015
Koetshuis

Op de begane grond van het Koetshuis presenteerden buitenplaats Kasteel Wijlre in samenwerking met de Plastic Soup Foundation de installatie TruCost Super-M-Art van kunstenaarsduo Dirty Beach. Deze installatie vormde tevens het decor voor een educatieprogramma. De ‘TruCost Super-M-Art’ toonde op confronterende wijze welk afval er uit ons water wordt gehaald. Op het eerste gezicht een supermarkt als alle andere.


Ričardas Vaitiekūnas
26.03.2015 — 28.06.2015
Hedge House

Deze solotentoonstelling van de Litouwse schilder Ričardas Vaitiekūnas werd gemaakt door gastconservator Kestutis Šapoka en bevatte schilderijen uit verschillende periodes van zijn bewogen kunstenaarscarrière. Vaitiekūnas (1940) woont en werkt in Vilnius.


The Mystic Gardener
11.09.2014 — 02.11.2014
Hedge House

De tien kunstenaars in ‘The Mystic Gardener’ zijn doordrongen van de wereld maar verkennen, schijnbaar stoïcijns, de ondoorgrondelijke aard van kunst en van hun eigen werk in dialoog met de natuur.

 


Ad Dekkers 1938-1974
17.03.2014 — 29.06.2014
Hedge House

De tentoonstelling Ad Dekkers (1938-1974) markeert de grote betrokkenheid van het echtpaar Jo en Marlies Eijck met de kunstenaar Ad Dekkers wiens werken het hart van hun collectie vormden. Ad Dekkers bouwde in een relatief korte periode, van halverwege de jaren zestig tot en met 1974, een belangwekkend en invloedrijk oeuvre op van reliëfs, sculpturen en tekeningen, waarin de beeldmiddelen (kleur, vorm, lijn) tot hun essentie terug gebracht werden.


(T)HERE
29.08.2013 — 27.10.2013
Hedge House

(T)HERE werd samengesteld door gastconservator Ko van Dun op basis van de collectie van het verzamelaarscollectief Art21, aangevuld met bruiklenen uit de collectie G+W en de collectie van het Bonnefantenmuseum (verworven uit de collectie Jo en Marlies Eyck). De tentoonstelling (T)HERE ging over een wereld die steeds complexer en gelaagd wordt. Beelden van ver weg en dichtbij, reëel of virtueel, gedacht en gezien. De tentoonstelling bracht kunstenaars samen die getuigen van een sterke betrokkenheid bij de wereld van nu. Op zoek naar nieuwe samenhangen en met de verbeelding als gereedschap, proberen ze dieper door te dringen in een complexe werkelijkheid.


Far from the Madding Crowd
25.04.2013 — 14.07.2013
Hedge House

Far from the Madding Crowd was een tentoonstelling over de paradoxale momenten van isolement en uitsluiting te midden van de menigte.


A Battle for Narrative
30.08.2012 — 28.10.2012
Hedge House

A Battle for Narrative


Home Image Pools Home Auction