Buitenplaats
Kasteel Wijlre
Estate
Terug naar veiling

Via de knop 'Bied mee' stuur je een email waarin je je bod, het kunstwerk en je naam vermeldt. Biedingen zijn bindend. De veiling sluit op 26 september om 18.00 uur. De hoogste bieder krijgt een email. Na betaling worden de kunstwerken in overleg door de koper opgehaald in Amsterdam of Wijlre.


huidig bod € 1500
Bied mee

Joris Vanpoucke
Mountains, 2021
Verf op doek, 40x30 cm

Dit werk van Joris Vanpoucke zet echt even alles stil. Het voelt vreemd, ‘unheimlich’. Vanpoucke heeft een serie landschappen gemaakt die een stormachtige wereld laten zien. De natuur is een metafoor voor de uitstraling en eliminatie van het leven en de zoektocht naar de duisternis van zijn. Deze evolutie, deze zoektocht naar identiteit staat recht tegenover de dringendheid en vergankelijkheid van het aardse en speelt zich af op de grens van het bestaan. Zoals je ziet houden wij van kunstenaars met een diep verbintenis met het aardse; de wereld waarin we mogen vertoeven tijdens ons bestaan. En Vanpoucke doet dat als geen ander.
Inspiratie haalt Vanpoucke uit zijn dagelijkse wandelingen rondom zijn atelier in Antwerpen en die hij - vanwege het speciale licht - het liefst maakt bij zonsopgang of -ondergang. Op zulke momenten kan hij nadenken over existentiële vragen die hem bezighouden: vragen over een zinvol leven of over het maken van de juiste keuzes. Het zijn juist deze vragen die ten grondslag liggen aan zijn schilderijen. De werken verwijzen volgens ons naar iets groots, complex. Iets wat zo veelomvattend is dat het begrippen als schoonheid overstijgt.
We hebben Vanpoucke en zijn werk ontdekt bij Galerie Gerhard Hofland in het midden van de eerste lockdown in 2020. We waren er meteen helemaal weg van en zijn ontzettend trots dat dit knappe werk onderdeel uitmaakt van de veiling voor buitenplaats Kasteel Wijlre.

Dit werk is gedoneerd door de kunstenaar.

Benefietveiling buitenplaats Kasteel Wijlre na watersnoodramp
20 september t/m 26 september 2021

Na de watersnoodramp in Limburg organiseert buitenplaats Kasteel Wijlre een online benefietveiling waarvan de opbrengst geheel naar de buitenplaats gaat. Er kan van 20 september tot en met 26 september geboden worden op 21 kunstwerken van grootmeesters tot aanstormend jong talent. Bied mee en bemachtig een van deze topwerken. Met jouw kunstaankoop help je de buitenplaats weer de ontmoetingsplek te worden waar kunst, natuur, architectuur en erfgoed met elkaar verbonden zijn.

Deelnemende kunstenaars: P. Struycken, Gé-karel van der Sterren, Ger van Elk, André de Jong, Stephen Wilks, Toon Verhoef, Milah van Zuilen, Joris Vanpoucke, Petrovsky & Ramone, Wieteke Heldens, Oscar Lourens, Ien Lucas, Koen van den Broek, Phoebe Pryor, Klaas Kloosterboer, Twan Janssen, Andrea Radai, Johan Tahon, David Bade, Pieter W. Postma, Chaim van Luit.

Wat waren we blij dat we na de verplichte corona lockdown weer open konden. En wat zonk ons de moed in de schoenen toen we 3 weken later werden getroffen door de watersnood. Toen de Geul buiten zijn oevers trad, stroomde het park en het kunstpaviljoen Hedge House binnen enkele uren vol water. De schade aan het kunstpaviljoen is enorm en de tentoonstelling ‘Spirit of Kindergarten’ keert in verband met langdurige renovatie niet meer terug naar het Hedge House. Ook het kasteelpark heeft grote schade geleden. Hierdoor kan het Hedge House opnieuw langdurig geen bezoekers ontvangen en lopen we een jaar de broodnodige publieksinkomsten mis.

Met dank aan alle kunstenaars en de galerieën Gerhard Hofland, Fons Welters, Borzo, Torch Gallery, The Merchant House, Galerie Ron Mandos, Andriesse-Eyck, De Expeditie, Ellen de Bruijne Projects, galerie Onrust en Tegenboschvanvreden.

De online benefietveiling vindt plaats van 20 t/m 26 september 2021 op www.kasteelwijlre.nl

Stichting buitenplaats Kasteel Wijlre is verantwoordelijk voor de exploitatie, de culturele programmering van tentoonstellingen, educatieve projecten en het tuinonderhoud van het Gesamtkunstwerk. Het is onze visie mensen, kunst, natuur, architectuur en erfgoed met elkaar te verbinden.