buitenplaats
Kasteel
Wijlre
Terug naar veiling

huidig bod € 1500

Joris Vanpoucke
Mountains, 2021
Verf op doek, 40x30 cm

Dit werk van Joris Vanpoucke zet echt even alles stil. Het voelt vreemd, ‘unheimlich’. Vanpoucke heeft een serie landschappen gemaakt die een stormachtige wereld laten zien. De natuur is een metafoor voor de uitstraling en eliminatie van het leven en de zoektocht naar de duisternis van zijn. Deze evolutie, deze zoektocht naar identiteit staat recht tegenover de dringendheid en vergankelijkheid van het aardse en speelt zich af op de grens van het bestaan. Zoals je ziet houden wij van kunstenaars met een diep verbintenis met het aardse; de wereld waarin we mogen vertoeven tijdens ons bestaan. En Vanpoucke doet dat als geen ander.
Inspiratie haalt Vanpoucke uit zijn dagelijkse wandelingen rondom zijn atelier in Antwerpen en die hij - vanwege het speciale licht - het liefst maakt bij zonsopgang of -ondergang. Op zulke momenten kan hij nadenken over existentiële vragen die hem bezighouden: vragen over een zinvol leven of over het maken van de juiste keuzes. Het zijn juist deze vragen die ten grondslag liggen aan zijn schilderijen. De werken verwijzen volgens ons naar iets groots, complex. Iets wat zo veelomvattend is dat het begrippen als schoonheid overstijgt.
We hebben Vanpoucke en zijn werk ontdekt bij Galerie Gerhard Hofland in het midden van de eerste lockdown in 2020. We waren er meteen helemaal weg van en zijn ontzettend trots dat dit knappe werk onderdeel uitmaakt van de veiling voor buitenplaats Kasteel Wijlre.

Dit werk is gedoneerd door de kunstenaar.