Buitenplaats
Kasteel Wijlre
Estate
Heden Toekomst
Aether – Giuseppe Licari
13.07.2022 — 31.12.2022
Koetshuis

Buitenplaats Kasteel Wijlre presenteert deze zomer een solotentoonstelling van beeldend kunstenaar Giuseppe Licari (1980, Italië). De tentoonstelling Aether toont het veerkrachtige vermogen van de natuur om te overleven en het menselijk ingrijpen te verdragen.

De titel van de tentoonstelling, Aether, verwijst onder meer naar de Griekse god van de atmosfeer, de bovenste luchtlaag, die de goden inademen, in tegenstelling tot de 'gewone', aardse lucht die stervelingen inademen. Volgens de oude Grieken was de atmosfeer de substantie waaruit licht zich vormde. Aether is de ziel van de wereld, hij omhult bergtoppen, wolken, sterren, de zon en de maan.

In Aether zinspelen Licari’s sculpturen en installaties op de symbolische 'tussenruimte' die ontstaat in de verwevenheid van mensen en goden en hemel en aarde. Zo transformeert de camera obscura de bovenverdieping van het Koetshuis in een magische wereld waarin de tuin en de historische interieur verstrengelen.

Giuseppe Licari (1980, Italië) studeerde aan de AKI in Enschede, de Academie voor Beeldende Kunst in Bologna en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hij ontwikkelt projecten rondom industrieel en natuurlijk erfgoed vaak op locatie, onder meer op Sicilië, in Rotterdam, Idaho, Maastricht en in samenwerking met partners als het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, TU Delft of de bosbrandbestrijders. Zijn werk was onder meer te zien in Boise (2016) in Amerika, Tent Rotterdam (2017), Boise (2016) in Amerika, Museum Schloss Moyland (2020) en het Japanese Palace in Dresen (2022).

 


Verleden