buitenplaats
Kasteel
Wijlre
Openingstijden en tickets Eten & drinken Picknickmand bestellen Rondleidingen Ontvangsten & vergaderen Educatie Tuinroutes

Buitenplaats Kasteel Wijlre biedt verschillende routes aan door de tuin. Ieder jaar nodigt buitenplaats Kasteel Wijlre een beeldend kunstenaar, botanist, historicus, architect of filosoof uit voor de ontwikkeling van een nieuwe route. Iedere route vertelt een eigen verhaal over de plek. De bezoeker kan de buitenplaats ontdekken aan de hand van de Vlinderroute, de Geurroute en de Greyometer. Een ontdek-kunst-route voor kinderen vanaf 6 jaar is ook beschikbaar.

Vogelroute
Met onze Vogelkijktas kunnen kinderen en volwassenen onze tuinen verkennen op zoek naar vogels. De tas is gevuld met een verrekijker, een vogel-identificatie-kaart en registratiekaart. Als u registreert wat u in onze tuinen tegenkomt, kunt u ons als een echte ‘burgerwetenschapper’ helpen gegevens te verzamelen over het vogelleven op landgoed Kasteel Wijlre!

Vlinderroute
De Vlinderroute is samengesteld door botanist en kunstenaar Stefan Cools. De route leidt u langs alle plekken waar de inheemse vlindersoorten van buitenplaats Kasteel Wijlre leven als rups, pop en vlinder. De Vlinderroute sluit goed aan op de belevingswereld van kinderen.

Geurroute
De Geurroute is ontwikkeld door beeldend kunstenaar Sanne Vaassen in samenwerking met geurarchitect Tanja Schell. Zij hebben zich voor de route laten inspireren door de geuren van de tuin en door het echtpaar Eijck; de bewoners en grondleggers van buitenplaats Kasteel Wijlre.

10 Leaves
In de tuinroute ‘10 leaves’ geeft Milah van Zuilen (1998) de bezoeker een nieuw perspectief op de Kasteeltuin en haar historische bomen.

Greyometer
De Greyometer is ontwikkeld door beeldend kunstenaar Oscar Lourens. Aan de hand van een cirkel met grijswaarden meet de wandelaar de verschillende grijstinten in de tuin en de verschillende gebouwen en kunstwerken op de buitenplaats.

Ontdek-kunst-route voor kinderen
De ontdek-kunst-route is ontwikkeld voor kinderen vanaf 6 jaar door kunsthistorica en museumdocent Elsje Drewes. Deze route neemt je mee langs de permanente kunstwerken in de tuin en laat je door middel van vragen en opdrachten anders kijken naar het samenspel van kunst, natuur en architectuur. Kijk ook eens op Museumkids.nl.

Kinderen Routebeschrijving Contact