buitenplaats
Kasteel
Wijlre
Openingstijden en tickets Eten & drinken Picknickmand bestellen Rondleidingen Ontvangsten & vergaderen Educatie

Buitenplaats Kasteel Wijlre organiseert een veelzijdig programma van educatieve projecten en richt zich zowel op het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs (VMBO, Mavo, Havo en VWO). In het educatieve aanbod zijn de unieke kenmerken van de buitenplaats verweven: kunst, natuur, architectuur en cultureel erfgoed.

Verbonden aan de tentoonstellingen en projecten ontwikkelt buitenplaats Kasteel Wijlre workshops die aansluiten bij het getoonde werk van de deelnemende kunstenaar(s). De workshop bestaat uit een receptief deel waarin leerlingen onder begeleiding de tentoonstelling bekijken, en een reflectief deel met een opdracht. Door deze methode maakt de leerling zich de thematiek van de tentoonstelling  eigen.

Klassenbezoek 2024-2025

Brillen Parade! Door welke bril kijk jij?

Doelgroep: basisonderwijs groep 5 t/m 8

Schooljaar 2023-2024:
Angelica fields – Elspeth Diederix – Hedge House
Tuun – Lou-Lou van Staaveren – Koetshuis

Schooljaar 2024-2025:
Geometrie van de natuur: 1 september – 1 december 2024
Lin May Saeed: 12 maart – 27 augustus 2025

In Brillen Parade! leer je buitenplaats Kasteel Wijlre goed kennen. Deze plek is bijzonder omdat kunst, natuur en architectuur hier samenkomen. De buitenplaats bestaat uit een 17e -eeuws kasteel, een modern Hedge House, een 18e -eeuws koetshuis en een prachtige kasteeltuin. De buitenplaats organiseert tentoonstellingen waarin het draait om de relatie tussen kunst en natuur.

Met Brillen Parade! bezoek je de tentoonstellingen in het Hedge House en het Koetshuis. In deze tentoonstellingen zie je hedendaagse kunstwerken waarin natuur, tuin, landschap en dieren een belangrijke rol spelen. Samen voeren we See Think Wonder-gesprekken en zijn we op een andere manier met kunst bezig dan je misschien gewend bent. Je ontdekt dat iedereen door een andere bril naar een kunstwerk kijkt. Je leert gedetailleerd te kijken naar kunst, te praten over kunst en je eigen mening hierover te onderbouwen. Ook ga je samen in de kasteeltuin op zoek naar vormen en ideeën uit de kunstwerken. Want op de buitenplaats hebben binnen en buiten, kunst en natuur alles met elkaar te maken. We sluiten af met het formuleren van een denkvraag: over welk kunstwerk wil jij nog meer weten?

Kosten: per leerling € 4 entree, begeleiders: reguliere entree.

Reserveren: minimaal 2 weken vooraf.
Neem voor meer informatie en reserveringen contact op met
Manon Berns via m.berns@kasteelwijlre.nl.

Buitenplaats Kasteel Wijlre werkt onder meer samen met partners als het CNME en Butterfly House of Stefan Cools.

Tuinroutes Kinderen Routebeschrijving Contact