Buitenplaats
Kasteel Wijlre
Estate
De buitenplaats Historie Tuin Educatie Collectie Vrienden Partners Organisatie Werken bij Nieuws
Brigitte Bloksma. Foto: Sven Bänziger
Na 7 jaar neemt Brigitte Bloksma afscheid van buitenplaats Kasteel Wijlre

 

Buitenplaats Kasteel Wijlre feliciteert Brigitte met haar nieuwe functie als directeur van museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Zij volgt per 1 mei 2022 Jan Teeuwisse op die met pensioen gaat. Brigitte Bloksma trad in april 2015 aan als directeur-bestuurder van stichting buitenplaats Kasteel Wijlre. Zij transformeerde het privé-initiatief van kunstverzamelaars Jo en Marlies Eyck tot een publieke instelling met structurele financiering door de overheid en private fondsen.

De afgelopen 7 jaar vergrootte Brigitte de regionale en internationale zichtbaarheid van de instelling en initieerde diverse regionale, landelijke en internationale samenwerkingen met vele instellingen in binnen- en buitenland. Onder haar professionele leiding bracht de buitenplaats een veelzijdig tentoonstellings- en publieksprogramma in het Hedge House, het Koetshuis en de tuin, met werk van vele toonaangevende kunstenaars. In 2017 initieerde en leidde zij de overdracht van het landgoed naar het Elisabeth Strouven Fonds, gericht op een duurzame toekomst voor de buitenplaats.

RvT-voorzitter Kasper Donners: “De Raad van Toezicht betreurt het vertrek van Brigitte Bloksma, maar is haar zeer erkentelijk voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van buitenplaats Kasteel Wijlre. Brigitte heeft een cruciale rol gespeeld om buitenplaats Kasteel Wijlre te vormen tot wat het nu is. Grote waardering en dank gaan dan ook naar haar uit. Wij wensen haar veel succes in haar nieuwe functie.”
Brigitte: “Buitenplaats Kasteel Wijlre heeft voor altijd een warme plek in mijn hart. Het was inspirerend dit prachtige Gesamtkunstwerk te ontwikkelen tot een publieke en levendige plek waar kunst, natuur en architectuur zo uniek samenvallen. Het was een voorrecht om het gedachtegoed van Jo en Marlies te mogen voortzetten. Ik zal de warmte van het team, de wisselende jaargetijden in de tuin en de collectie missen en dank de familie, alle collega’s, vrijwilligers, kunstenaars en de partners uit het publieke en private domein voor hun vertrouwen en samenwerking.”

Tot de oplevering van het gerestaureerde Hedge House komende zomer is Brigitte beschikbaar voor de buitenplaats. In mei begint Brigitte daarom parttime bij museum Beelden aan Zee en ze zal vanaf september fulltime de functie gaan vervullen.

Jo Eyck. Foto: Etienne van Sloun

*12 juli 1929      JO EYCK      +14 november 2021

Kunstverzamelaar en grondlegger van buitenplaats Kasteel Wijlre en het Hedge House is niet meer.

Tot ons groot verdriet hebben wij afscheid genomen van Jo Eyck. We gaan onze grote inspirator missen.

 

18.07.2021:

Nu de zon weer volop schijnt, is het bijna niet meer voor te stellen dat buitenplaats Kasteel Wijlre in de afgelopen week werd overvallen door de watersnood. Dinsdagavond leek de situatie nog onder controle, maar toen woensdag de Geul buiten zijn oevers trad stroomde het park en het kunstpaviljoen Hedge House binnen enkele uren vol met water. De schade is dan ook groot.

Samen met de brandweer, Polygon, VANWAARDE, Stichting Salvage en vele anderen die spontaan kwamen helpen, is de kunst uit de internationale groepstentoonstelling ‘Spirit of Kindergarten’ en de solopresentatie van Oscar Lourens ‘GREY MATTERS’ veiliggesteld. Een aantal kunstwerken heeft desondanks waterschade opgelopen of is door de luchtvochtigheid aangetast. Deze werken worden nu onder begeleiding van conservatie expert Helicon gedroogd en waar nodig gerestaureerd.

De tuin en de sculpturen in het park hebben eveneens geleden onder de grote hoeveelheid water. De komende tijd gaan we samen met onze vrijwilligers en iedereen die ons wil helpen de plek schoonmaken. De enorme schade aan het Hedge House en de andere gebouwen wordt door de eigenaar van het landgoed het Elisabeth Strouven Fonds hersteld.

De komende maanden zal de buitenplaats gesloten zijn en werken wij samen met onze partners en vrijwilligers aan het weer toegankelijk maken van de buitenplaats voor publiek.

We danken iedereen voor de hartverwarmende steunbetuigingen en hopen jullie snel weer te mogen ontvangen.

Als jullie een bijdrage willen leveren aan de wederopbouw van buitenplaats Kasteel Wijlre dan kunnen jullie via deze link een donatie doen. Onze dank is heel groot!

 

14.07.2021:

Buitenplaats Kasteel Wijlre is zwaar getroffen door het noodweer en moet hierdoor voorlopig gesloten blijven. De kunstwerken uit de huidige tentoonstellingen ‘Spirit of Kindergarten’ in het Hedge House en ‘GREY MATTERS’ in het Koetshuis zijn in veiligheid gebracht. Samen met onze partners en vrijwilligers doen we er alles aan om u zo snel mogelijk weer te kunnen ontvangen.

Pers Nieuwsbrief Contact