buitenplaats
Kasteel
Wijlre
De buitenplaats Geschiedenis Tuin Organisatie Partners Werken bij Vrienden Nieuws
Marlies Eyck-Voncken
Heerlen, 8 april 1938 – Wijlre, 28 september 2023
Donderdag 28 september jl. is tot ons grote verdriet Marlies Eyck overleden. Samen met haar man Jo maakte ze buitenplaats Kasteel Wijlre tot de unieke plek voor hedendaagse kunst, natuur, erfgoed en architectuur die het is geworden.

Ook na het wegvallen van Jo, in november 2021, heeft Marlies met haar vitale, doortastende en genereuze spirit, haar onvolprezen gastvrijheid en aandachtig oog voor kwaliteit en detail tot op het laatste moment een belangrijke bijdrage geleverd aan de ziel van het landgoed. Werkend in de tuin, haar favoriete bezigheid, of druk bezig met de bloemen in haar orchideeënkas. Zorgzaam en betrokken bij het wel en wee van onze vrijwilligers en staf, en genereus in het verwelkomen van kunstenaars (die niet zelden culinair in de watten werden gelegd als ze aan het werk waren aan een tentoonstelling) en geïnteresseerde bezoekers op het Kasteel. Het zal voor alle betrokkenen bij de buitenplaats moeilijk worden haar levendige, warme aanwezigheid te moeten missen.

Het levenswerk van Jo en Marlies wordt gelukkig voortgezet. De stichting die zij daarvoor al in 2012 hebben opgericht heeft de missie om het zogenaamde ‘Gesamtkunstwerk’ in Wijlre in stand te houden en verder te ontwikkelen als plek voor kunst, natuur, erfgoed en architectuur. Met steun van samenwerkingspartners als het Elisabeth Strouven Fonds (eigenaar van het landgoed sinds 2017) en structurele subsidiënten als de Provincie Limburg en Gemeente Gulpen-Wittem, zal de stichting de komende jaren deze jonge publieke culturele instelling verder ontwikkelen in de geest van Jo en Marlies.

Xander Karskens nieuwe directeur-bestuurder buitenplaats Kasteel Wijlre

 

Xander Karskens is benoemd tot directeur-bestuurder van buitenplaats Kasteel Wijlre. Met ingang van 1 juli 2022 volgt hij Brigitte Bloksma op, die sinds 2015 leidinggaf aan de transitie van het privé-initiatief van kunstverzamelaars Jo en Marlies Eyck naar een publieke instelling.

Xander Karskens wordt als directeur-bestuurder eindverantwoordelijk voor zowel het artistiek-inhoudelijke als het zakelijk-financiële beleid van de buitenplaats. In Karskens heeft de buitenplaats een bevlogen curator en betrokken bestuurder gevonden die kan bogen op een solide staat van dienst in de culturele sector en een groot internationaal netwerk in de hedendaagse kunst. Xander Karskens was onder meer directeur van De Ateliers in Amsterdam, conservator hedendaagse kunst bij het Frans Hals Museum in Haarlem en artistiek directeur van het Cobra Museum in Amstelveen. In 2017 was Karskens als curator verantwoordelijk voor het succesvolle nationale paviljoen van Finland op de Biënnale van Venetië.

Xander Karskens: “Het is een privilege en een prachtige uitdaging om deze schitterende plek, waar de visie en ideeën van Jo en Marlies Eyck in een uniek Gesamtkunstwerk van kunst, natuur en architectuur zijn samengekomen, de toekomst in te mogen leiden. Het is een plek die als vanzelfsprekend aanknopingspunten biedt om de komende jaren verder te ontwikkelen als publieksinstelling waar hedendaagse kunst, erfgoed en landschap elkaar ontmoeten.

Kasper Donners, voorzitter van de raad van toezicht van buitenplaats Kasteel Wijlre, feliciteert Xander Karskens met zijn aanstelling: “De raad is bijzonder blij met de komst van Xander Karskens als het nieuwe boegbeeld. Wij zijn ervan overtuigd dat met zijn komst de continuïteit en het unieke karakter van de buitenplaats is geborgd door zijn ervaring, expertise en zijn indrukwekkende nationale en internationale netwerk. Onder zijn inspirerende en deskundige leiding zal de buitenplaats een belangrijke volgende stap zetten in haar ontwikkeling.”

Karskens start op het moment dat de buitenplaats na twee jaar van tegenspoed door corona en de waterschade aan het Hedge House met volle energie de draad weer oppakt. Op dit moment toont de buitenplaats de tuinroute “10 leaves” van Milah van Zuilen (1998), waarin zij de bezoeker een nieuw perspectief geeft op de Kasteeltuin en haar historische bomen. Naast deze route presenteert zij in het Koetshuis een tentoonstelling met de resultaten van haar artistieke onderzoek en veldwerk. Vanaf 13 juli 2022 is een solotentoonstelling “Aether” te zien van beeldend kunstenaar Giuseppe Licari (1980, Italië). “Aether” toont het veerkrachtige vermogen van de natuur om te overleven en het menselijk ingrijpen te verdragen. Spoedig na zijn aantreden zal Karskens het najaarsprogramma presenteren. Zodra het herstel van het Hedge House is afgerond, krijgt dit kunstpaviljoen weer een prominente plaats in de programmering.

Op zondag 17 juli nemen we afscheid van Brigitte Bloksma. Zij is sinds 1 mei 2022 werkzaam als algemeen directeur van museum Beelden aan Zee. Kasper Donners: “Veel dank is verschuldigd aan Brigitte Bloksma, die gedurende zeven jaar de buitenplaats heeft uitgebouwd tot een culturele instelling van belang. Haar expertise, ervaring en enthousiasme zijn hierbij cruciaal geweest.”

Xander Karskens. Foto: Gert-Jan van Rooij
Brigitte Bloksma. Foto: Sven Bänziger
Na 7 jaar neemt Brigitte Bloksma afscheid van buitenplaats Kasteel Wijlre

 

Buitenplaats Kasteel Wijlre feliciteert Brigitte met haar nieuwe functie als directeur van museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Zij volgt per 1 mei 2022 Jan Teeuwisse op die met pensioen gaat. Brigitte Bloksma trad in april 2015 aan als directeur-bestuurder van stichting buitenplaats Kasteel Wijlre. Zij transformeerde het privé-initiatief van kunstverzamelaars Jo en Marlies Eyck tot een publieke instelling met structurele financiering door de overheid en private fondsen.

De afgelopen 7 jaar vergrootte Brigitte de regionale en internationale zichtbaarheid van de instelling en initieerde diverse regionale, landelijke en internationale samenwerkingen met vele instellingen in binnen- en buitenland. Onder haar professionele leiding bracht de buitenplaats een veelzijdig tentoonstellings- en publieksprogramma in het Hedge House, het Koetshuis en de tuin, met werk van vele toonaangevende kunstenaars. In 2017 initieerde en leidde zij de overdracht van het landgoed naar het Elisabeth Strouven Fonds, gericht op een duurzame toekomst voor de buitenplaats.

RvT-voorzitter Kasper Donners: “De Raad van Toezicht betreurt het vertrek van Brigitte Bloksma, maar is haar zeer erkentelijk voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van buitenplaats Kasteel Wijlre. Brigitte heeft een cruciale rol gespeeld om buitenplaats Kasteel Wijlre te vormen tot wat het nu is. Grote waardering en dank gaan dan ook naar haar uit. Wij wensen haar veel succes in haar nieuwe functie.”
Brigitte: “Buitenplaats Kasteel Wijlre heeft voor altijd een warme plek in mijn hart. Het was inspirerend dit prachtige Gesamtkunstwerk te ontwikkelen tot een publieke en levendige plek waar kunst, natuur en architectuur zo uniek samenvallen. Het was een voorrecht om het gedachtegoed van Jo en Marlies te mogen voortzetten. Ik zal de warmte van het team, de wisselende jaargetijden in de tuin en de collectie missen en dank de familie, alle collega’s, vrijwilligers, kunstenaars en de partners uit het publieke en private domein voor hun vertrouwen en samenwerking.”

Tot de oplevering van het gerestaureerde Hedge House komende zomer is Brigitte beschikbaar voor de buitenplaats. In mei begint Brigitte daarom parttime bij museum Beelden aan Zee en ze zal vanaf september fulltime de functie gaan vervullen.

Jo Eyck. Foto: Etienne van Sloun

*12 juli 1929      JO EYCK      +14 november 2021

Kunstverzamelaar en grondlegger van buitenplaats Kasteel Wijlre en het Hedge House is niet meer.

Tot ons groot verdriet hebben wij afscheid genomen van Jo Eyck. We gaan onze grote inspirator missen.

 

18.07.2021:

Nu de zon weer volop schijnt, is het bijna niet meer voor te stellen dat buitenplaats Kasteel Wijlre in de afgelopen week werd overvallen door de watersnood. Dinsdagavond leek de situatie nog onder controle, maar toen woensdag de Geul buiten zijn oevers trad stroomde het park en het kunstpaviljoen Hedge House binnen enkele uren vol met water. De schade is dan ook groot.

Samen met de brandweer, Polygon, VANWAARDE, Stichting Salvage en vele anderen die spontaan kwamen helpen, is de kunst uit de internationale groepstentoonstelling ‘Spirit of Kindergarten’ en de solopresentatie van Oscar Lourens ‘GREY MATTERS’ veiliggesteld. Een aantal kunstwerken heeft desondanks waterschade opgelopen of is door de luchtvochtigheid aangetast. Deze werken worden nu onder begeleiding van conservatie expert Helicon gedroogd en waar nodig gerestaureerd.

De tuin en de sculpturen in het park hebben eveneens geleden onder de grote hoeveelheid water. De komende tijd gaan we samen met onze vrijwilligers en iedereen die ons wil helpen de plek schoonmaken. De enorme schade aan het Hedge House en de andere gebouwen wordt door de eigenaar van het landgoed het Elisabeth Strouven Fonds hersteld.

De komende maanden zal de buitenplaats gesloten zijn en werken wij samen met onze partners en vrijwilligers aan het weer toegankelijk maken van de buitenplaats voor publiek.

We danken iedereen voor de hartverwarmende steunbetuigingen en hopen jullie snel weer te mogen ontvangen.

Als jullie een bijdrage willen leveren aan de wederopbouw van buitenplaats Kasteel Wijlre dan kunnen jullie via deze link een donatie doen. Onze dank is heel groot!

 

14.07.2021:

Buitenplaats Kasteel Wijlre is zwaar getroffen door het noodweer en moet hierdoor voorlopig gesloten blijven. De kunstwerken uit de huidige tentoonstellingen ‘Spirit of Kindergarten’ in het Hedge House en ‘GREY MATTERS’ in het Koetshuis zijn in veiligheid gebracht. Samen met onze partners en vrijwilligers doen we er alles aan om u zo snel mogelijk weer te kunnen ontvangen.

Pers Nieuwsbrief Contact