buitenplaats
Kasteel
Wijlre
De buitenplaats Geschiedenis Tuin Organisatie Partners Werken bij

Word vrijwilliger

Buitenplaats Kasteel Wijlre is een onafhankelijke stichting die met een team van vrijwilligers met hart voor kunst, cultuur en natuur, opengesteld wordt voor publiek. Zonder de inzet van deze vrijwilligers zou de buitenplaats niet kunnen functioneren.

Wij zoeken gastvrouwen en gastheren voor minimaal 2 dagen of 4 dagdelen per maand. De werkzaamheden betreffen o.a. ontvangst bezoekers, kassawerkzaamheden, een eenvoudige inleiding kunnen geven over de buitenplaats, het serveren van een consumptie en het aanreiken van bestelde picknickmanden. Het geniet de voorkeur beschikbaar te zijn in de weekenden.

Wie zich actief voor de buitenplaats wil inzetten, wordt van harte uitgenodigd contact met ons op te nemen. Neem contact op met Margot Reinders via info@kasteelwijlre.nl.

Ineke van den Bosch en Bob Wilkinson vertellen in onderstaand filmpje wat het voor hen betekent om vrijwilliger van buitenplaats Kasteel Wijlre te zijn.

Taken van de vrijwilligers van buitenplaats Kasteel Wijlre

De taken van vrijwilligers zijn onderverdeeld in verschillende soorten “diensten”. De vrijwilliger bepaalt in overleg met de coördinator op welke dienst hij/zij kan worden ingezet. Buitenplaats Kasteel Wijlre kent de volgende diensten:

Welkomstbalie: ontvangen van bezoekers en registreren
Deze vrijwilligers zijn aanwezig in het Hedge House en het Koetshuis. Zij verstrekken informatie over het gedachtengoed van Jo en Marlies Eijck en maken bezoekers wegwijs in de buitenplaats d.m.v. tentoonstellingscatalogi en plattegronden. Het registreren van bezoekers valt ook onder deze taak. Zij zijn bevoegd om bezoekers aan te spreken op de gedragsregels (zie de Algemene Voorwaarden). Deze vrijwilligers werken volgen een rooster en kunnen zelf bepalen hoeveel dagdelen zij inzetbaar zijn.

De Binnenplaats: verkoop van eten en drinken en uitreiken van picknickmanden
Deze vrijwilligers zijn aanwezig in het Koetshuis. De Binnenplaats is een afhaallocatie voor vooraf bestelde picknickmanden en een verkooppunt voor een beperkte drank- en hapjeskaart. De Binnenplaats vrijwilliger zorgt voor een uitnodigend buffet en verkoopt de hapjes en dranken van de kaart. De vrijwilliger vult de picknickmanden, verstrekt ze en neemt ze weer terug in ontvangst. De vrijwilliger werkt hygiënisch en ziet tevens toe of de schoonmaakploeg de keuken en de verblijfruimte(s) voor eten en drinken gedegen hebben schoongemaakt. Deze vrijwilligers werken volgen een rooster en kunnen zelf bepalen hoeveel dagdelen zij inzetbaar zijn.

Rondleidingen: gidsen van bezoekers en groepen
Een vrijwilliger kan zich specialiseren door het geven van rondleidingen. Groepsbezoeken en rondleidingen gebeuren op aanvraag. Via de vrijwilligerscoördinator wordt bekend gemaakt wanneer er gidsen nodig zijn. Afhankelijk van de grootte van de groep kunnen meerdere gidsen worden gevraagd en kan de groep tegelijkertijd aan de rondleiding beginnen. Een rondleiding duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur. De gids leidt rond door de Tuin en de tentoonstellingen zowel in het Hedge House als het Koetshuis. Het Kasteel is permanent bewoond en is niet toegankelijk voor publiek. Deze vrijwilligers schrijven zich in voor deze dienst als er een aanvraag is binnengekomen. De coördinator bepaalt wie de rondleiding verzorgt.

Groepsontvangsten met eten en drinken
Op aanvraag kan de buitenplaats groepen gelegenheid bieden om samen te komen met een lunch, koffie met vlaai of een afsluitende borrel. De ontvangsten vinden plaats op reservering en dienen altijd in combinatie met een rondleiding te worden gereserveerd. Via de vrijwilligerscoördinator wordt bekend gemaakt wanneer er hulp bij groepsontvangsten nodig is. Deze vrijwilligers helpen bij het gebruiksklaar maken van de ruimte, het serveren van de drankjes en hapjes en het opruimen. Deze vrijwilligers schrijven zich in voor deze dienst als er een aanvraag is binnengekomen. De coördinator bepaalt wie de ontvangsten verzorgt.

Tuinonderhoud
Enkele vrijwilligers houden zich wekelijks bezig met het tuinonderhoud. Voor het grote tuinonderhoud is een hoveniersbedrijf beschikbaar. Deze vrijwilligers stemmen wekelijks hun werkzaamheden af met de tuinman.

 

Lees hier ons vrijwilligersbeleid.

A modern art sculpture at the Kasteel Wijlre estate. The circular sculpture stands on the lawn that surrounds the mansion
Vrienden Nieuws Pers Nieuwsbrief Contact