Buitenplaats
Kasteel Wijlre
Estate
De buitenplaats Historie

Buitenplaats Kasteel Wijlre is opgericht door het echtpaar Jo en Marlies Eyck en is met recht een Gesamtkunstwerk te noemen. Vanuit hun bijzondere levensfilosofie hebben zij kunst verbonden met de prachtige natuur rond het kasteel in Wijlre. “In Wijlre vormen kunst, architectuur en landschap een perfecte eenheid.”

In 1981 verwierf het echtpaar het in verval geraakte Kasteel Wijlre. Zij restaureerde het historische kasteel, het koetshuis en de kasteeltuin. In 2001 werd het Hedge House aangelegd, naar een ontwerp van architect Wiel Arets. Het prachtige kunstpaviljoen biedt ruimte aan een orchideeënkas, een orangerie, een kippenhok en een expositieruimte. “Het is waarschijnlijk de enige art gallery in de wereld waar men planten en orchideeën ziet groeien boven de zaal waar kunst wordt getoond en waar een glazen kippenhok het gebouw complementeert.”

Het echtpaar Jo en Marlies Eyck organiseerde door de jaren heen inspirerende en internationaal gelauwerde tentoonstellingen. In 2012 is op initiatief van het echtpaar Jo en Marlies Eyck en het echtpaar Albert en Hannie Groot-Wijnands, het behoud van de buitenplaats en de programmering van exposities, educatieve activiteiten en culturele projecten overgedragen aan stichting buitenplaats Kasteel Wijlre.

In september 2017 heeft het echtpaar Eyck het landgoed geschonken aan het Elisabeth Strouven Fonds. Het fonds draagt sindsdien zorg voor het onderhoud en de restauratie van het landgoed. Stichting buitenplaats Kasteel Wijlre is verantwoordelijk voor de exploitatie, de culturele programmering van tentoonstellingen en projecten en het onderhoud van de Tuin.

Citaten: Sandra Smallenburg, NRC Handelsblad en Jane Garmey, The New York Times

Tuin Educatie Collectie Vrienden Partners Organisatie Nieuws Werken bij Pers Nieuwsbrief Contact