buitenplaats
Kasteel
Wijlre
De buitenplaats

Kasteel Wijlre is een buitenplaats voor kunst en natuur. Op de buitenplaats komen hedendaagse kunst en architectuur samen met cultureel erfgoed en natuur, en zijn vijf eeuwen met elkaar verweven; het kasteel uit de zeventiende eeuw, het Koetshuis uit de achttiende eeuw, het ontwerp van de kasteeltuinen uit de negentiende eeuw, de permanente kunstwerken in het park uit de twintigste eeuw, het kunstpaviljoen Hedge House en de hedendaagse kunsttentoonstellingen uit de eenentwintigste eeuw.

Buitenplaats Kasteel Wijlre organiseert tentoonstellingen, onderzoeksprojecten, publieke programma’s en educatieve activiteiten in het Hedge House, het Koetshuis en de tuin. De relatie tussen kunst en natuur is een belangrijk thema binnen de programmering, waarmee het aansluiting zoekt bij actuele vragen rond landschap, ecologie en klimaat. Daarbij speelt de verbeeldingskracht van de beeldende kunst een cruciale rol: hoe kunnen we ons door de lens van de kunst de wereld anders voorstellen?

Buitenplaats Kasteel Wijlre is gelegen in de heuvels van Zuid-Limburg. Ze speelt een actieve rol in de culturele infrastructuur van de zogenaamde Euregio, en initieert en onderhoudt artistieke en andere samenwerkingen met culturele instellingen in Nederland, Belgiƫ en Duitsland (en daarbuiten). In haar relatief korte bestaan heeft de buitenplaats zich ontwikkeld tot een belangrijke bestemming voor liefhebbers van internationale hedendaagse kunst zowel als natuur- en tuinliefhebbers.

Geschiedenis Tuin Organisatie Partners Werken bij Vrienden Nieuws Pers Nieuwsbrief Contact