buitenplaats
Kasteel
Wijlre
De buitenplaats Geschiedenis Tuin

Buitenplaats Kasteel Wijlre heeft één van de mooiste tuinen van Europa. In 2014 ontving zij de prestigieuze prijs ‘European Garden Award’. Het kasteelpark van circa 3 hectare bestaat uit meerdere tuinen: een gazon met bijzondere bomen, een paddenpoel, een rozentuin en een reeks kleinschalige tuinen omringd door hoge hagen. In deze zogenaamde kleine tuintjes is gekozen voor vier afzonderlijke tuinen die elk door één tint gedomineerd worden. Zo is er door de specifieke keuze van beplanting een witte, een gele, een blauwe en een roze tuin ontstaan. Verder is er een appelboomgaard, een kruidentuin, een groentetuin en een kleine met leibomen overdekte schaduwtuin. Deze tuinen zijn met elkaar verbonden door verschillende soorten hagen. Deze hagen spelen een belangrijke rol in de architectuur van de tuin. Samen met de grachten verbinden zij kasteel en tuinen tot een geheel.

Opgenomen in de natuur van de tuin bevinden zich diverse vaste kunstwerken. Zo staat in het bos een bronzen boom van Giuseppe Penone en verbindt het emblematische werk ‘Gebroken Cirkel’ van Ad Dekkers de architectuur van de verschillende kasteeltuinen. “We houden van beelden”, zegt Marlies Eyck, “maar wilden geen beeldentuin. In onze tuin wordt nooit een boom geofferd om plaats te maken voor een kunstwerk.”

In deze uitzending van Binnenstebuiten vertelt voormalig directeur Brigitte Bloksma u meer over de tuin en de kunstwerken van o.a. Guiseppe Penone, Peter Struycken, Ad Dekkers en Irene Fortuyn.

Educatie Organisatie Partners Werken bij Vrienden Nieuws Pers Nieuwsbrief Contact