buitenplaats
Kasteel
Wijlre
De buitenplaats Geschiedenis Tuin

Buitenplaats Kasteel Wijlre heeft één van de mooiste tuinen van Europa. In 2014 ontving zij de prestigieuze prijs ‘European Garden Award’. Het kasteelpark van circa 3 hectare bestaat uit meerdere tuinen: een gazon met bijzondere bomen, een paddenpoel, een rozentuin en een reeks kleinschalige tuinen omringd door hoge hagen. In deze zogenaamde kleine tuintjes is gekozen voor vier afzonderlijke tuinen die elk door één tint gedomineerd worden. Zo is er door de specifieke keuze van beplanting een witte, een gele, een blauwe en een roze tuin ontstaan. Verder is er een appelboomgaard, een kruidentuin, een groentetuin en een kleine met leibomen overdekte schaduwtuin. Deze tuinen zijn met elkaar verbonden door verschillende soorten hagen. Deze hagen spelen een belangrijke rol in de architectuur van de tuin. Samen met de grachten verbinden zij kasteel en tuinen tot een geheel.

Opgenomen in de natuur van de tuin bevinden zich diverse vaste kunstwerken. Zo staat in het bos een bronzen boom van Giuseppe Penone en verbindt het emblematische werk ‘Gebroken Cirkel’ van Ad Dekkers de architectuur van de verschillende kasteeltuinen. “We houden van beelden”, zegt grondlegger van de buitenplaats Marlies Eyck, “maar wilden geen beeldentuin. In onze tuin wordt nooit een boom geofferd om plaats te maken voor een kunstwerk.”

Voor degenen de tuinen van de buitenplaats met nieuwe ogen willen bekijken en ervaren, bieden we spannende tuinroutes aan die door kunstenaars zijn gemaakt, zoals een Vlinderroute en een Geurroute.

Lucas De Man maakte voor het AvroTros-programma ‘Man en Kunst’ een prachtig item over de monumentale werken van Giuseppe Penone op de buitenplaats, die nog nooit zo mooi in beeld werden gebracht. U kunt het item hier bekijken.

Benieuwd naar onze bijzondere tuinen? Tickets kunt u hier online bestellen.

Organisatie Partners Werken bij Vrienden Nieuws Pers Nieuwsbrief Contact