Buitenplaats
Kasteel Wijlre
Estate
Heden
Aether – Giuseppe Licari 13.07.2022 — 08.01.2023
Koetshuis

De tentoonstelling Aether toont het veerkrachtige vermogen van de natuur om te overleven en het menselijk ingrijpen te verdragen.

De titel van de tentoonstelling, Aether, verwijst onder meer naar de Griekse god van de atmosfeer, de bovenste luchtlaag, die de goden inademen, in tegenstelling tot de 'gewone', aardse lucht die stervelingen inademen. Volgens de oude Grieken was de atmosfeer de substantie waaruit licht zich vormde. Aether is de ziel van de wereld, hij omhult bergtoppen, wolken, sterren, de zon en de maan.

In 'Aether' zinspelen Licari’s sculpturen en installaties op de symbolische 'tussenruimte' die ontstaat in de verwevenheid van mensen en goden en hemel en aarde. Zo transformeert de camera obscura de bovenverdieping van het Koetshuis in een magische wereld waarin de tuin en de historische interieur verstrengelen.

Giuseppe Licari (1980, Italië) studeerde aan de AKI in Enschede, de Academie voor Beeldende Kunst in Bologna en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hij ontwikkelt projecten rondom industrieel en natuurlijk erfgoed vaak op locatie, onder meer in Sicilië, Rotterdam, Idaho, Maastricht en in samenwerking met partners als het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en TU Delft. Zijn werk was onder meer te zien in Boise (2016) in Amerika, Tent Rotterdam (2017), Museum Schloss Moyland (2020) en het Japanese Palace in Dresden (2022).

Beeld
Terraformatie (Chemische Tijdbom), 2016–2022 Twaalf keramische bollen, Ø 35 cm elk, Klei, slakken en grond
Terraformatie is mede mogelijk gemaakt door een Onderzoek en Ontwikkelingssubsidie van CBK Rotterdam



Renovatie Hedge House
08.11.2021 — 17.09.2022
Hedge House

Het kunstpaviljoen Hedge House is gesloten i.v.m. de renovatiewerkzaamheden als gevolg van de watersnoodramp afgelopen zomer.

Het Koetshuis en de Tuin zijn geopend en tegen een gereduceerde entreeprijs (€5 i.p.v. €9) te bezoeken. Let wel: de tijdelijke welkomstbalie en de ingang zijn bereikbaar via Kasteel Wijlreweg 1, niet via Kerkpad.


Toekomst Verleden