buitenplaats
Kasteel
Wijlre
Tentoonstellingen
Spark Birds & the Loneliness of Species
14.05.2023 — 03.12.2023
Hedge House

Buitenplaats Kasteel Wijlre toont vanaf 14 mei 2023 de tentoonstelling Spark Birds & the Loneliness of Species in en om haar tentoonstellingsruimte Hedge House. In de tentoonstelling wordt werk van twaalf (inter)nationale kunstenaars bij elkaar gebracht.

 


Daniel Godínez Nivón – Windbloom 14.05.2023 — 27.08.2023
Koetshuis

In de tentoonstelling Windbloom van Daniel Godínez Nivón (MX, 1985) in het Koetshuis staan echte en fictieve bloemen, planten en vogels centraal. Zingen vogels in hun slaap? Kunnen we al dromend onze band met de natuur herstellen, en ons een nieuwe wereld voorstellen? De kunstenaarspraktijk van Daniel Godínez Nivón wordt gedreven door zijn interesse in alternatieve, inheemse vormen van kennisproductie en collectieve participatievormen. Daarbij speelt zijn engagement met ecologische thematiek een belangrijke rol. De afgelopen jaren is de aandacht van Godínez Nivón vooral uitgegaan naar dromen als omgeving voor kennisproductie.

Godínez Nivón heeft het afgelopen jaar aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht zijn onderzoek naar collectiviteit en dromen als instrument voor speculatieve kennisproductie voortgezet. In de tentoonstelling Windbloom, die in het Koetshuis en de buitenruimte van de buitenplaats plaatsvindt, wordt een aantal projecten gepresenteerd waarin de op collectiviteit en uitwisseling gerichte manier van werken van Godínez Nivón tot uitdrukking komt. Zijn fascinatie voor dromen, en de mogelijkheid van dromen om als plek voor ontmoeting, verbinding en kennis te fungeren, ligt aan de basis van de meeste werken. Voor deze tentoonstelling heeft de kunstenaar onder andere de bijzondere flora en fauna van de buitenplaats als uitgangspunt genomen.

Windbloom is te zien van 17 mei t/m 27 augustus 2023.

Op 28 mei om 15:00 vindt binnen het kader van Windbloom een book launch plaats bij buitenplaats Kasteel Wijlre, waarbij de publicatie The Minga of Birds at Dawn wordt gepresenteerd die Gódinez Nivón maakte in samenwerking met buitenplaats Kasteel Wijlre, kunstenaarsinitiatief Manifold Books en researchplatform Good Neighbour in Amsterdam. Tijdens deze middag gaan Xander Karskens (buitenplaats Kasteel Wijlre) en Maartje Fliervoet (Manifold Books) in gesprek met de kunstenaar over zijn ideeën en werkproces. Aansluitend vindt onder leiding van ecoloog Peter Alblas (CNME Maastricht) de vogelwandeling 'Op zoek naar de Bosrietzanger' plaats rond de buitenplaats. Dit event is gratis toegankelijk met een regulier toegangsbewijs voor de buitenplaats, dat u hier online kunt bestellen.

 Martin Brandsma
06.09.2023 — 03.12.2023
Koetshuis

Van 6 september - 3 december 2023 zal in het Koetshuis een tentoonstelling met werk van Martin Brandsma (NL ,1972) te zien zijn. (meer info volgt)


Wintersluiting
04.12.2023 — 05.03.2024
Kasteel, Hedge House, Koetshuis, Tuin, Salon

In verband met de jaarlijkse wintersluiting zal buitenplaats Kasteel Wijlre gesloten zijn van 4 december 2023 tot en met 5 maart 2024.


Activiteiten en evenementen
Archief