buitenplaats
Kasteel
Wijlre
Heden
Trouble wandering (to eternity)
21.09.2022 — 05.05.2023
Hedge House

Na de watersnoodramp van juli 2021, waarbij de buitenplaats overstroomde en het Hedge House zwaar beschadigd raakte, heropent het gerenoveerde kunstpaviljoen met de tentoonstelling Trouble wandering (to eternity), samengesteld door onze nieuwe directeur Xander Karskens.

De tentoonstelling is te zien van 21 september 2022 tot en met 5 mei 2023.


Aether – Giuseppe Licari 13.07.2022 — 05.05.2023
Koetshuis

De tentoonstelling Aether toont het veerkrachtige vermogen van de natuur om te overleven en het menselijk ingrijpen te verdragen.

De titel van de tentoonstelling, Aether, verwijst onder meer naar de Griekse god van de atmosfeer, de bovenste luchtlaag, die de goden inademen, in tegenstelling tot de 'gewone', aardse lucht die stervelingen inademen. Volgens de oude Grieken was de atmosfeer de substantie waaruit licht zich vormde. Aether is de ziel van de wereld, hij omhult bergtoppen, wolken, sterren, de zon en de maan.

In 'Aether' zinspelen Licari’s sculpturen en installaties op de symbolische 'tussenruimte' die ontstaat in de verwevenheid van mensen en goden en hemel en aarde. Zo transformeert de camera obscura de bovenverdieping van het Koetshuis in een magische wereld waarin de tuin en de historische interieur verstrengelen.

Giuseppe Licari (1980, Italië) studeerde aan de AKI in Enschede, de Academie voor Beeldende Kunst in Bologna en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hij ontwikkelt projecten rondom industrieel en natuurlijk erfgoed vaak op locatie, onder meer in Sicilië, Rotterdam, Idaho, Maastricht en in samenwerking met partners als het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en TU Delft. Zijn werk was onder meer te zien in Boise (2016) in Amerika, Tent Rotterdam (2017), Museum Schloss Moyland (2020) en het Japanese Palace in Dresden (2022).

Beeld
Terraformatie (Chemische Tijdbom), 2016–2022 Twaalf keramische bollen, Ø 35 cm elk, Klei, slakken en grond
Terraformatie is mede mogelijk gemaakt door een Onderzoek en Ontwikkelingssubsidie van CBK RotterdamToekomst
Verleden