Buitenplaats
Kasteel Wijlre
Estate
Heden
Trouble wandering (to eternity)
21.09.2022 — 08.01.2023
Hedge House

Na de watersnoodramp van juli 2021, waarbij de buitenplaats overstroomde en het Hedge House zwaar beschadigd raakte, heropent het gerenoveerde kunstpaviljoen met de tentoonstelling Trouble wandering (to eternity), samengesteld door onze nieuwe directeur Xander Karskens.

De tentoonstelling is te zien van 21 september 2022 tot en met 8 januari 2023.


Rondleiding ‘Samen Kijken = Meer Zien’
04.12.2022 — 12:00-13:00
Hedge House
Zondag 4 december laat onze educatiemedewerker Manon Berns je de tentoonstelling "Trouble wandering (to eternity)" op een andere manier beleven in de rondleiding ’Samen kijken = meer zien’.
Hierin word je uitgenodigd om aandachtig te kijken en onderzoeken en met elkaar in gesprek te gaan over wat je ziet.
‘Samen kijken = meer zien’ is geschikt voor jong en oud, dus ook voor families. Je hoeft niks van kunst te weten, iedereen kan kijken en elke observatie is waardevol!
Mail m.berns@kasteelwijlre.nl als je wilt deelnemen. Met geldig entreebewijs is deelname gratis!

Aether – Giuseppe Licari
13.07.2022 — 08.01.2023
Koetshuis

Buitenplaats Kasteel Wijlre presenteert deze zomer een solotentoonstelling van beeldend kunstenaar Giuseppe Licari (1980, Italië).


Wandkleden van Nathalie Brans in Kamer Eyck 21.09.2022 — 08.01.2023
Salon

Pinhole camera’s

In de zomer van 2020 hing Nathalie Brans (1968, Maastricht) op verschillende plekken in de tuin van buitenplaats Kasteel Wijlre blikken op. Deze blikken waren door middel van een of meer piepkleine gaatjes, ter grootte van een speldenprik, getransformeerd tot pinhole camera’s (gaatjescamera’s). In de blikken bevond zich een vel fotopapier. De blikken waren lichtdicht afgesloten, zodat het gaatje als een lens fungeert en de omgeving wordt geprojecteerd op het fotopapier.

Nathalie Brans richtte de blikken met de gaatjes naar de zon. Op zonnige dagen brandde de zon een spoor in het papier. Meerdere dagen zon betekende meerdere sporen op het papier. Hoe langer de camera’s bleven hangen, des te meer sporen de zon op het papier achterliet. Normaal gesproken bevatten de ‘camera’s' 1 pinhole maar de kunstenaar heeft ze bij wijze van experiment voorzien van meerdere gaatjes.

Solargraphy

Solargraphy of Solarigraphy is een techniek om de baan van de zon vast te leggen op fotopapier. Gedurende het jaar komt de zon hoger aan de hemel tot aan 21 juni, daarna zakt de zon weer, tot ze het laagste punt bereikt op 21 december. Met behulp van Solargraphy wordt dit zichtbaar gemaakt.

Nathalie Brans is al jaren gefascineerd door de zon, maan en sterren. Ze spelen een rol in haar boeken, installaties, werken van papier en textiel en fotografie met behulp van een telescoop. In Solargraphy komt haar belangstelling voor natuurkunde, sterrenkunde en fotografie samen. ‘Wat me bijzonder aanspreekt is de eenvoudige doe-het-zelf methode en de vervreemdende beelden die het kan opleveren. Iets wordt zichtbaar gemaakt, wat wij normaal niet op die manier waarnemen.’

Van camera naar wandkleed

Het project heeft veel interessante beelden opgeleverd. Beelden waarop als het ware de omgeving op een geabstraheerde manier vast is gelegd. Sommige camera’s hebben drie weken in de tuin gehangen, andere enkele maanden. ‘Het openen van de camera’s is telkens een heel spannend moment: immers pas dan wordt zichtbaar wat er is vastgelegd.’

Inmiddels zijn alle camera’s weggehaald en heeft Nathalie Brans de beelden verwerkt en gescand tot digitale bestanden. ‘Digitale beelden vind ik niet interessant: ze missen materialiteit en tactiliteit. Vandaar dat het project zich heeft uitgebreid en ik een aantal beelden tot prenten heb verwerkt en van (tot nu toe twee) wandkleden heb gemaakt.’ De wandkleden zijn geweven in TextielMuseum Tilburg.

De wandkleden zijn tot en met 8 januari 2023 te zien in Kamer Eyck van buitenplaats Kasteel Wijlre.Rondleiding ‘Trouble wandering (to eternity)’
08.01.2023 — 12:00-13:00
Hedge House
Zondag 8 januari 0m 12:00 uur geeft directeur en samensteller van de tentoonstelling Xander Karskens een rondleiding door ‘Trouble wandering (to eternity)’.
De rondleiding duurt ca. 45 minuten en is gratis toegankelijk met een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.
Mail info@kasteelwijlre.nl als je wilt deelnemen.

Wintersluiting
09.01.2023 — 14.03.2023
Kasteel, Hedge House, Koetshuis, Tuin, Salon

In verband met de jaarlijkse wintersluiting is buitenplaats Kasteel Wijlre gesloten van 9 januari t/m 14 maart 2023.

Vanaf woensdag15 maart ontvangen wij u weer graag!


Toekomst Verleden