Buitenplaats
Kasteel Wijlre
Estate
Heden
Dag van het Kasteel
05.06.2017 — 11:00
Kasteel, Hedge House, Koetshuis, Tuin, Salon

Dit jaar neemt buitenplaats Kasteel Wijlre voor de eerste keer deel aan de erfgoedmanifestatie Dag van het Kasteel. Deze dag vindt plaats op maandag 5 juni; tweede Pinksterdag. Het thema van de manifestatie is ‘Rondom kasteel en buitenplaats’. Tijdens de Dag van het Kasteel is gratis de Geurroute: Weerspiegeling te volgen door de tuin van het kasteel. Beeldend kunstenaar Sanne Vaassen en geurarchitect Tanja Schell hebben zich bij het samenstellen van deze route laten inspireren door de geuren van de tuin van de buitenplaats en door de bewoners van het kasteel: meneer en mevrouw Eijck.


Cut, Split & Eat – Gordon Matta-Clark (1943-1978) 12.03.2017 — 02.07.2017
Hedge House, Koetshuis

Gordon Matta-Clark, opgeleid als architect aan Cornell University en zoon van de beroemde Chileense surrealistische kunstenaar Robert Matta, wordt gezien als één van de belangrijkste Amerikaanse avant-garde kunstenaars van de jaren ’70. Hij was niet geïnteresseerd in het creëren van traditionele bouwwerken, sculpturen of schilderijen. Zijn werk is een kritiek op de gangbare conventies binnen de architectuur en de beeldende kunst en stelt sociale en stedenbouwkundige vraagstukken aan de orde. Als zogenaamde ‘Anarchitect’ was hij nieuwsgierig naar nieuwe ruimtelijke dimensies en verbond dit aan veelal maatschappelijke vraagstukken en politieke kwesties.

Gordon Matta-Clark is het meest bekend vanwege zijn spectaculaire Cuttings en Splittings in de publieke ruimte waarbij hij geometrische vormen uit muren, vloeren en plafonds van leegstaande en vervallen gebouwen sneed en volledige woningen in tweeën zaagde. Voorafgaand aan deze architecturale interventies deed Gordon Matta-Clark uitgebreid onderzoek. De voorstudies bestaan uit tekeningen en collages van karton, papier en fotografie en zijn door hun specifieke vorm op zichzelf staande objecten. De realisatie van zijn Cuttings en Splittings legde hij samen met bevriende kunstenaars vast op film en foto en waren het decor voor performances en (dans)voorstellingen.

Minder bekend zijn de tekeningen van Gordon Matta-Clark die hij gedurende zijn korte maar zeer productieve leven maakte. Hij heeft talloze schetsboeken nagelaten die veelal pas na zijn dood zijn ontdekt.

Naast zijn werk met een meer architecturale dimensie, ontwikkelde Gordon Matta-Clark projecten met een sociaal karakter zoals de oprichting van het restaurant FOOD voor de artistieke en arme gemeenschap in SoHo (New York). Hij ontwikkelde zich tot één van de spilfiguren van de kunstenaars-scene van de jaren ’70 in New York en nodigde in FOOD kunstenaars als John Cage en Robert Rauschenberg uit om maaltijden te bereiden. Een reconstructie van dit project met bijhorende documentatie wordt gepresenteerd in het Koetshuis van buitenplaats Kasteel Wijlre.

Lees hier de recensie (****) in de NRC.


Finissage met Marja Bloem en Flor Bex
30.06.2017 — 17:30
Koetshuis

Ter gelegenheid van de afsluiting van Cut, Split & Eat organiseren wij op 30 juni om 17:30u een feestelijke finissage. Tijdens deze finissage spreken wij met Marja Bloem (voormalig conservator Stedelijk Museum Amsterdam) over de relatie tussen kunst en eten in het werk van Gordon Matta-Clark en zijn tijdgenoten, en zal Flor Bex in een vraaggesprek ingaan op de samenwerking met Gordon Matta-Clark voor het project Office Baroque. Tijdens de finissage zullen in de geest van het culinair artistieke project FOOD, dat Carol Goodden samen met Gordon Matta-Clark tussen 1971 en 1973 leidde in New York, verschillende kleine gerechtjes en drankjes worden geserveerd.


Kamer Eijck
01.03.2016 — 02.07.2017
Koetshuis

Een bijzondere permanente toevoeging aan de presentatieruimtes van buitenplaats Kasteel Wijlre is de Kamer Eijck in de salon van het Koetshuis.


Toekomst Verleden